Zaglądając rano do lodówki w poszukiwaniu śniadaniowych inspiracji, dostrzegłam gruszkę i jogurt obok siebie… I tak oto powstały placuszki jogurtowo-gruszkowe ! 🙂 Gwarantują bajeczne rozpoczęcie dnia 🙂 Do tego są dietetyczne i zdrowe! Zapraszam! 🙂
Składniki (na około 7 placuszków)
- 1 jajko(najlepiej z wolnego wybiegu)
- opakowanie jogurtu naturalnego (180 g)
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1/2 dużej gruszki
- 2 łyżeczki stewii
- olej kokosowy
Sposób przygotowania
Bełtam jajko, dodaję jogurt i dokładnie mieszam. Dodaję mąkę i stewię. Gruszkę myję, kroję na małe kawałki, rozdrabiam widelcem i dodaję do reszty ciasta. Dokładnie mieszam. Odstawiam na 5-10 minut do lodówki. Rozgrzewam patelnie z łyżką oleju kokosowego. Z dwóch łyżek ciasta formułuję placuszki, smażę około 4 minuty z każdej strony pod przykryciem. Najlepiej smakują jak odrobinę przestygną 🙂
Wartości odżywcze dla 1 porcji: (około 3 placuszków)
- wartość energetyczna 381,5 kcal
- węglowodany 40,5 g
- białka 13,8 g
- tłuszcze 16,7 g
- błonnik 6,5 g
Inne placuszkowe propozycje 🙂