Zdrowe, szybkie, gryczane i pyszne! 🙂
Za oknem deszczowo i ponuro 🙁 Dlatego wpadłam na pomysł, aby odtworzyć troszkę (albo chociaż zainspirować się) greckie smaki na talerzu 🙂 Więc nie mogło zabraknąć fety, oliwek, pomidorów… oraz oczywiście ziół przywiezionych z aromatycznej Grecji 🙂 Zapraszam do spróbowania 🙂
Są podobne w wykonaniu do poprzednich placuszków warzywnych, ale feta i oliwki zmieniają wszystko 🙂 Są lekkie, szybkie,przepyszne i przypominają mi odrobinę wakacje 🙂
Składniki ( na 3 sycące placuszki):
- 35 g mąki gryczanej (ok. 3 łyżek)
- 1 jajko
- 100 g pomidora po obraniu (1 średni)
- 10 oliwek
- 30 g sera typu feta (ja użyłam seru Favita półtłustego)
- 1/2 ząbka czosnku
- bazylia
- oregano
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pomidora obieram ze skórki, pozbywam się środka i kroję w małe kostki. Oliwki kroję w paseczki, ale można je jeszcze ciachnąć na pół 🙂 Fete kroję w małą kostkę. Jajko wbijam do miski i mieszam, dodaję oliwki, fete i pomidora i mieszam. Pół ząbka czosnku trę na tarce do miski z resztą składników. Dodaję szczyptę oregano i bazylii (wg uznania:)) i 3 łyżki mąki 🙂 Rozgrzewam patelnię, wlewam 1 łyżkę oleju rzepakowego do smażenia i formułuje moje placuszki za pomocą drewnianej łyżki (nie za duże, żeby łatwo dało się je obrócić :)) Smażymy pod przykryciem około 2 minutek i obracamy. Jak zauważymy, że już nam się jajko ścieło to podajemy 🙂 Podaję z jogurtem z odrobiną bazylii lub jogurtem z czosnkiem i bazylią 🙂
Smacznego! 🙂
Jeden placuszek do zdjęcia się już nie zachował 😉
- wartość energetyczna 377 kcal
- węglowodany 29,17 g
- białka 15,4 g
- tłuszcze 23,8 g
- błonnik 5,1 g
Licząc łyżkę oleju wartość energetyczna wzrasta nam do 421,5 kcal, a ilość tłuszczy do 28,8 g.
Spróbujcie ! 🙂