Póki są śliwki musimy z nich korzystać do woli! 🙂 Tym razem dodałam je do mojego śniadania i wyszło niesamowicie 🙂 Zapiekana owsianka ze śliwkami i orzechami… Mmm coś pysznego 🙂 Smakuje prawie jak ciacho ze śliwkami 🙂 Prawie robi róznicę, ale w tym przypadku tę zdrową! 🙂 Zapraszam! 🙂
Składniki
5 łyżek płatków owsianych zwykłych lub górskich
8 śliwek węgierek (lub zwykłych wtedy dajemy 5 :))
1 orzech włoskich
szczypta płatków migdałowych
100 ml mleka
1 łyżeczka stewii
odrobina masła lub oleju kokosoweho do posmarowania formy
Sposób przygotowania
Płatki owsiane możemy przygotować już wieczór wcześniej, wystarczy je zalać mlekiem i dodać stewię. Jeśli zapomniałyście o tym nic straconego 🙂
W garnku podgrzewamy mleko, gdy mleko będzie gorące dodajemy płatki owsiane i otręby.
Wyłączamy gaz, płatki będą się namaczać około 15 minut.
W tym czasie myjemy śliwki i kroimy je na ćwiartki.
Orzechy włoskie i migdały zawijamy w ręcznik papierowy i rozbijamy na mniejsze kawałeczki.
Nastawiamy piekarnik na 150 stopni.
Gdy owsianka już pochłonęła mleko dodajemy śliwki, stewie i mieszamy.
Zostawiamy na minutkę, a w tym czasie smarujemy formę odrobiną tłuszczu.
Przekładamy owsiankę do formy.
Dodajemy na wierzch jeszcze jedną śliwkę pokroją na ćwiartki i posypujemy pokruszonymi orzechami i migdałami.
Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarniki.
Zapiekamy 20 min w temperaturze 150 stopni.
Po tym czasie wykładamy i czekamy 3 minutki jak ostygnie i pochłaniamy błyskawicznie 🙂
Smacznego! 🙂
- wartość energetyczna 467,8 kcal
- węglowodany 54,8 g
- białka 16,1 g
- tłuszcze 19,8 g
- błonnik 9,6 g