Tortilla to wspaniała propozycja na ciekawy i oryginalny obiad czy kolacje. Jest szybka w przygotowaniu i zajmie Wam mniej czasu niż wybranie się po nią do sklepu!
I na pewno wyjdzie to taniej i zdrowiej
Zapraszam!
Uwielbiam meksykańskie smaki z tortillą na czele! Cięzko znaleźć w sklepowych półkach placki z tortilli z dobrym składem, dlatego powstał ten przepis!
Idealny do burrito, klasycznych tortilli z dodatkami (szczególnie z duża ilością warzyw! i jako zawijańce na przystawkę na imprezy!
Przede wszystkim szybki, prosty i idealny przepis!
Składniki (na 4 tortille)
szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Sposób przygotowania
Mąkę wsypuję do miski i dodaję szczyptę soli. Robię dołek w mące i stopniowo dodaję wodę i oliwę, za każdym razem mieszając. Gdy ciasto się połączy tworzę kulę i dzielę na 2 części i wałkuję na 2 cienkie placki. Rozgrzewam patelnię bez tłuszczu. Gdy jest już nagrzana kładę na nią pierwszy placek. Smażę po minucie z każdej strony. Tak usmażoną tortille przekładam na talerz i smażę kolejne. Aby się nie skleiły ze sobą pomiędzy nimi daję papier do pieczenia. Gdy są jeszcze ciepłe przykrywam je ściereczką. To wszystko nie zajmie Wam więcej niż 10 minut
Wartości odżywcze: (dla 1 placka)
- wartość energetyczna 130,1 kcal
- węglowodany 16,4 g
- białka 3,7 g
- tłuszcze 4,9 g
- błonnik 3,5 g