Ubóstwiam kopytka, ale nie byłabym sobą, gdybym nie poeksperymentowała i nie stworzyła zdrowszej wersji 🙂 I tak oto powstały kopytka z batatów z mąki pełnoziarnistej. Tradycyjnych kopytek nie pobiły, ale stanowią godną konkurencje 🙂 Zapraszam! 🙂
Składniki (na 2 porcje)
- 1 duży słodki ziemniak (około 300 g bez skórki)
- 1 jajko
- 200-250 g mąki pełnoziarnistej
- 4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam z dodatkiem czosnku przywiezionej z Grecji:))
- szczypta soli
- 1 czerwona cebula
Sposób przygotowania
Myję i obieram batat, kroję w kostkę i wrzucam do garnka z posoloną wodą. Gotuję około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzam i dokładnie ugniatam za pomocą ubijaczki do ziemniaków i przenoszę do miski i czekam aż ostygną. W garnku zagotowuję wodę ze szczptą soli. Gdy już są chłodne dodaję mąkę, jajko, szczyptę soli i oliwę z oliwek i zagniatam ciasto. Gdy za bardzo się klei dodaję więcej mąki. Umyty blat posypuję mąką, odrywam kawałek ciasta i formułuje z niego wałeczek, obtaczam na blacie i spłaszczam. Następnie kroję na skos nożem na kawałeczki. Wrzucam do gorącej osolonej wody i gotuję około 4 minut, aż kopytka wypłyną na wierzch i gotuję jeszcze około minuty. Wyciągam je z wody na sitko. Kroję cebulkę i przygrzewam na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek, gdy cebula się zeszkli dodaję kopytka i mieszam, smażę około 3 minut. Wykładam na talerz i jem póki są gorące 🙂Smacznego! :)))
Niestety nawet zdrowsza wersja jest bardzo kaloryczna, ale raz na jakiś czas można sobie na to pozwolić 🙂
Wartości odżywcze: (dla 1 porcji)
- wartość energetyczna 620 kcal
- węglowodany 92,4 g
- białka 18,3 g
- tłuszcze 20,8 g
- błonnik 11,2 g