Nie macie czasu na gotowanie? Na zdrowe jedzenie? Nic bardziej mylnego! 🙂 Większość z moich przepisów nie zajmuje wiele czasu 🙂 Nie ma wymówek, że nie macie czasu stać w kuchni! Skoro macie czas na facebook’a to macie te 15 minut, aby zrobić sobie samej obiad ! 🙂 Stanie w kolejce do McDonald’s też może tyle zająć, a zaoszczędzicie sobie mnóstwo kalorii i zdrowia! 🙂
Na szybkie posiłki idealnie sprawdzają się dania wegetariańskie, nie musimy nic marynować, przygotowywać czy długo smażyć…
Wszystko robi się błyskawicznie :)))
Pamiętajcie, aby zwykły makaron zamienić na pełnoziarnisty, dzięki temu dostarczymy cenny błonnik, który nie tylko pochłonie część kalorii ze spożywanego posiłku, lecz także obniża skoki glukozy we krwi, obniżając ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, obniża cholesterol, poprawia perystaltykę jelit, działa przeciwko zaparciom, daje uczucie sytości 🙂
Składniki
- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
- 2 ząbki czosnku
- świeże liście bazylii
- płatki chilli
- 25 g parmezanu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
- sól
- pieprz
- szczypta stewii
Sposób przygotowania
- W garnku zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy al dente.
- Czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Umyte i obrane pomidory kroimy w kostkę.
- Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni.
- Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając, aby czosnek się nie przyrumienił.
- Wrzucamy pokrojone pomidory i dusimy około 3-4 minut.
- Porwane listki bazylii dodajemy do sosu, solimy, pieprzymy i dodajemy zmielone płatki chilii i odrobinę stewii.
- Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem 🙂
Smacznego! :)))
- wartość energetyczna 348,5 kcal
- węglowodany 39,1 g
- białka 16,3 g
- tłuszcze 14,0 g
- błonnik 5,5 g