Budyń jaglany to rewelacyjny sposób na zdrowy, dietetyczny i sycący na długo deser. Możecie go jeść bez wyrzutów sumienia, nawet na diecie :))) Robi się błyskawicznie, jest banalnie prosty i przepyszny, nic tylko brać próbować! 🙂
Znacie powiedzenie „płaski brzuch robi się w kuchni”? Co oznacza, że na piękną sylwetkę składa się w 70 % dieta, a w 30 % aktywność fizyczna … Co wcale nie znaczy, że nie można sobie pozwolić na zdrowy deser, ba! Przy aktywności fizycznej taki deser jest obowiązkowy ! :))) Nie tylko odżywi zmęczony dietą i sportem organizm, ale też urozmaici Waszą dietę, dzięki temu łatwiej będzie na niej wytrwać :)))
Budyń z kaszy jaglanej zawiera sporą ilość błonnika, który zmniejsza kaloryczność posiłków, poprawia prace jelit, pochłania tłuszcz z pożywienia, obniża stężenie złego cholesterolu oraz zapobiega skokom glukozy chroniąc przed cukrzycą typu II. Jest fenomenalnym źródłem składników mineralnych, które odżywiają i wzmacniają skórę, włosy i paznokcie. Deser dzięki dużej zawartości witaminy PP obniża poziom złego cholesterolu, wspomagają pracę układu nerwowego, koją stres i pomagają leczyć objawy depresji, bóle migrenowe i zmęczenie oraz wpływa na prawidłowy na stan skóry.
Przygotowany deser można przechowywać w lodówce, cudownie sprawdzi się na pyszne i pożywne śniadanie :)))
Składniki na 4 porcje
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej (szklanka ugotowanej kaszy)
- 2 średnie banany
- 5 namoczonych wcześniej daktyli
- 35 orzechów arachidowych niesolonych
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka 2%
Sposób przygotowania
- Daktyle zalewamy wodą, wstawiamy do lodówki kilka godzin wcześniej (najlepiej na noc).
- Jaglankę gotujemy według tego przepisu, następnie zostawiamy na kilka minut pod pokrywką.
- Przesypujemy kaszę, wrzucamy wcześniej namoczone daktyle, garść orzechów (zostawiamy kilka do dekoracji),pokrojone banany, szczyptę soli i zalewamy mlekiem.
- Miksujemy wszystko na gładką masę, przelewamy do foremek i zdobimy kilkoma orzechami.
- PróbuJEMY! :)))
Wartości odżywcze dla 1 porcji 🙂
- wartość energetyczna 294,5 kcal
- węglowodany 50,2 g
- białka 10,3 g
- tłuszcze 5,9 g
- błonnik 3,8 g
Koniecznie podzielcie się opiniami, który budyń bardziej Wam smakował :)))