Jagła na śniadanie? Dlaczego nie 🙂 Daje energetycznego kopa na początek dnia 🙂 Jest zdrowa, smakowita i wspaniała 🙂 Zapraszam! 🙂
Jeśli nie wiecie, dlaczego warto spożywać kasze jaglaną zapraszam tutaj 🙂
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej (50 g)
- szklanka mleka
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- garść suszonej żurawiny (nie konserwowanej SO2)
- 5 migdałów
- 1 orzech włoski
Sposób przygotowania
Szklankę mleka wlewam do garnka i zagotowuję. Jaglankę opłukuję bieżącą wodą przez parę minut, następnie płucze wrzątkiem (więcej o przygotowaniu kaszy jaglanej znajdziesz tutaj). Gdy mleko jest już ciepłe wrzucam kaszę i zmniejszam ogień, od czasu do czasu mieszam, żeby nie tworzył się kożuch z mleka (jagły nie powinno się mieszać, ale mimo mieszania nie spaliła się :)) i gotuję aż kasza wsiąknie mleko (około 15 minut) jeśli kasza dalej jest twarda dolewam mleka i czekam aż jaglana ponownie zacznie wchłaniać mleko. Gdy kasza zmiękła (ale nie wchłonęła całości) dodaję wiórki kokosowe, żurawinę, potłuczone migdały oraz orzechy włoskie. Wszystko to mieszam i gotuję minutkę. Można dodać troszkę mleka, jeśli wolicie bardziej „mokre” śniadanie 🙂 Przekładam na miseczkę i wcinam na ciepło 🙂
- wartość energetyczna 427,9 kcal
- węglowodany 53,2 g
- białka 13,7 g
- tłuszcze 17,7 g
- błonnik 5,9 g
Może zainteresują Was inne jaglane pomysły 🙂