Jak wiecie jestem ogromną fanką zup krem… W zasadzie to są jedynie zupy, które jem 🙂 Uwielbiam w nich to pełnie smaku i aromatów 🙂 Krem z pomidorów na pewno podbije Wasze serca 🙂 Ale oprócz walorów smakowych, pomidory w codziennej diecie powinny się znaleźć. I na dodatek częściej te przetworzone niż nie 🙂 Ciekawe prawda? Zapraszam 🙂
W pomidorach znajduje się likopen, jest to karotenoid, ale jedyny w swoim rodzaju 🙂 Po wchłonięciu do naszego organizmu nie przekształca się do witaminy A, ale za to ma inne wspaniałe właściwości. Jest silnym antyoksydantem i badania pokazały, że osoby spożywające pomidory mają niższe ryzyko zachorowania na raka. Lecz nie tylko, pomidory opóźniają procesy starzenia. Najnowsze badania pokazują, że ten przeciwutleniacz hamuje powstawanie ubytków w masie kostnej i zmniejsza ryzyko wystąpienie osteoporozy. Ponieważ likopen jest bardziej przyswajalny w formie przetworzonej zaleca się codziennie spożywanie szklanki soku pomidorowego, sosów pomidorowych czy dodatku przecierów czy passaty 🙂
Ja niestety nie jestem fanką soku pomidorowego… Muszę wymyślić jakieś pyszne smoothie z nim, to wtedy przemycimy likopen do diety 🙂
Więc na razie podaję Wam przepis na przepyszny krem z pomidorów 🙂 Jest banalny w przygotowaniu, nie zajmie Wam więcej niż 10 minut 🙂 A nasyci na długo 🙂
- puszka pomidorów
- garść świeżej bazylii
- garść świeżego tymianku
- garść świeżego oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- płatki chilli*
- 6 kuleczek mozzarelli :)*
*opcjonalnie jak wolicie bardziej ostry krem :)))
*Nie bójcie się tych kuleczek w 8 sztukach jest tylko 74 kcal :)))
Zrobiłam również chrupiącą posypkę 🙂 Możecie ją zrobić w formie grzanek lub zjeść krem z kromką chleba jak wolicie 🙂
Posypka
- 1 kromka ciemnego pieczywa (używałam pełnoziarnistego)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek drobno kroimy.
- Rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy cebulkę.
- Po chwili dodajemy czosnek i mieszając uważamy, żeby się nie przypalił (stanie się gorzki).
- Dodajemy pomidory z puszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i dobieramy ostrość z płatkami chilli.
- Doprowadzamy do wrzenia i dusimy kilka minut, w tym czasie przygotowujemy chrupiącą posypkę 🙂
- Do blendera wrzucamy porwaną kromkę chleba, ząbek czosnku i odrobinę oleju i miksujemy 🙂
- Przesypujemy na rozgrzaną patelnie i prażymy aż posypka będzie chrupka 🙂
- Posypka gotowa wracamy do robienie kremu 🙂 Pomidory przelewamy do blendera dodajemy zioła, na początku dodajcie mniej niż garść (ja jestem fanką aromatycznych potraw dlatego daję zioła garściami :))) miksujemy i próbujemy jeśli uważacie, że chcecie bardziej aromatyczne to dodajcie więcej ziół 🙂 Mój blender niestety nie poradził sobie z łodygami tymianku, dlatego na wszelki wypadek z tymianku wrzucajcie tylko listki 🙂
- Przelewamy do głębokiego talerza, dodajemy kilka kuleczek mozzarelli i posypujemy posypką 🙂
- DelektuJEMY się :)))
Wartości odżywcze dla kremu z posypką i mozzarellą
- wartość energetyczna 234,3 kcal
- węglowodany 36,1 g
- białka 9,9 g
- tłuszcze 5,4 g
- błonnik 3,5 g