Dzisiejsza propozycja jest super szybka i do tego przepyszna 🙂 Jest to moje ulubione makaronowe danie ( a wiem co mówię, bo jestem prawdziwą makaroniarą:)) Jest zdrowe, sycące i przecudowne 🙂 Może też być pyszną i lekką kolacją 🙂 Zapraszam! 🙂
Składniki (na 1 porcje)
- 2 średnie pomidory (lub 1 duży)
- 0,5 średniej cukinii (około 100 g)
- 50 g makaronu pełnoziarnistego (użyłam penne)
- 1 ząbek czosnku
- 5 pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
- 30 g twardego sera (np. dziugas, grana padano, parmezan itp)
- 0,5-1 łyżeczka cynamonu
- odrobina ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- odrobina bazylii
Sposób przygotowania
W garnku gotuje wodę na makaron ze szczyptą soli. Pomidory myję i obieram ze skóry i kroję w kostkę i wrzucam na patelnie i na małym ogniu podgrzewam. W między czasie myję bardzo dokładnie cukinię (nie będę obierać ze skórki, ale możecie obrać :)) i kroję w kostkę. Gdy z pomidora wyparuje już trochę wody dodaję cynamon i mieszam, następnie odrobina ostrej papryki, oregano i słodka papryka i mieszam. Gdy woda na makaron zaczyna wrzeć wrzucam makaron i gotuję al dente. Wrzucam cukinię do pomidora, zmniejszam gaz na najmniejszy i co jakiś czas mieszając duszę około 5 minut (tak, żeby cukinia była miększa, ale nie nierozgotowana) a sos zgęstniał. W między czasie trę ser na tarce o najmniejszych oczkach. Gdy makaron już się ugotuję przesadzam go, ale nie polewam zimną wodą (jest al dente więc się nie sklei, a zależy mi, żeby ser się pięknie roztopił:)) i przenoszę na talerz, polewam sosem i posypuję serem, pomidorki koktajlowe kroję na połówki i dodaję do mojego makaronu 🙂 Wszystko cudownie pachnie! Koniecznie wypróbujcie 🙂
Smacznego! :)))
- wartość energetyczna 323,6 kcal
- węglowodany 43,9 g
- białka 18,8 g
- tłuszcze 9,4 g
- błonnik 8,1 g