Czas na zdrowe i bananowe śniadanie! 🙂
Moja dzisiejsza propozycja jest idealna dla bananożerców 🙂 Są to lekkie placuszki bananowe, w których zamiast mąki są otręby 🙂 Jest to mój sprawdzony sposób, aby mój Mężczyzna zjadł otręby, bo tak to od nich ucieka jak diabeł od wody święconej 🙂 Placuszki są bardzo lekkie, naturalnie słodkie i przecudnie pachnące 🙂 Idealne na dobry początek dnia 🙂
Składniki (na 5 małych placuszków:) :
1/2 dużego banana
2 i 1/2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka mleka 2%
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 jajko ( z hodowli wolno biegającej)
kilka kropel soku z cytryny (lub odrobina startej skórki z cytryny)
Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę
Następnie w osobnej miseczce rozgniatamy widelcem banana na ciapkę, dodajemy żółtko, mleko i jogurt i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą.
Dodajemy otręby i mieszamy dokładnie
Na patelni rozcieramy odrobinę oleju rzepakowego (np. za pomocą nasączonego ręcznika papierowego lub sprayu:),
Gdy patelnia będzie gorąca formułujemy łyżką placuszki
I smażymy pod przykryciem i przewracamy po 3-4 minutkach 🙂
Podaję z sosem bananowo-orzechowym:
Składniki:
1/2 banana
1 łyżeczka masła orzechowego (własnej roboty:))
1 łyżka mleka
Banana rozgniatam widelcem, dodaję łyżeczkę masła orzechowego i łyżkę mleka i za pomocą trzepaczki łączę składniki. Jest to po prostu przepyszne! 🙂 I idealnie tu pasuje 🙂
Świetnie też smakują z musem z malin i jogurtem naturalnym 🙂
Albo z jogurtem naturalnym (może być posłodzony stewią lub miodem) z ulubionym owocem :)))
Wartości odżywcze: (samych placuszków;))
- wartość energetyczna 254 kcal
- węglowodany 22,2 g
- białka 11,7 g
- tłuszcze 11,2
- błonnik 4,2 g