Czasem warto zmienić coś w śniadaniowym menu 🙂 Dlatego dziś zapraszam Was na aromatyczny omlet z pomidorami 🙂 Szybki i do tego łatwy w przygotowaniu 🙂 Zapraszam! 🙂
- 2 jajka z wolnego wybiegu
- 1 średni pomidor
- mała czerwona cebulka
- szczypiorek (według uznania)
- 5 oliwek
- szczypta soli
- łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta pieprzu
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Sposób przygotowania
Pomidora myję i obieram ze skóry i kroję w drobną kostkę. Cebulę obieram i kroję jak najdrobniej. Rozgrzewam patelnie, dodaję olej i cebulkę. Gdy się zeszkli dodaję pomidory, przyprawy i mieszam. Smażę około 4 minut, aż odparuje woda z pomidorów. W tym czasie rozbijam jajka i mieszam je na gładką masę. Jajeczną masę wlewam do pomidorów, przechylam patelnię, aby rozprowadzić całą masę po patelni. Smażę około 2-3 minut, aż jajka się zetną. Na sam koniec smażenia posypuję omlet szczypiorkiem i oliwkami. Przenoszę na talerz 🙂
Z pieczywem pełnoziarnistym smakuje wyśmienicie ! 🙂
Smacznego! :)))
Wartości odżywcze: (dla omletu z pieczywem)
- wartość energetyczna 450,7 kcal
- węglowodany 38,8 g
- białka 22,7 g
- tłuszcze 23,1 g
- błonnik 5,7 g