Po dyniowej zupie krem, czas na brokułową! 🙂 Jest to kolejna wyśmienita, niskokaloryczna, szybka w przygotowaniu propozycja dla osób dbających o linię jak i o zdrowie 🙂 Zapraszam! 🙂
Brokuły jak i wszystkie warzywa kapustne często pomijane są w codzienniej diecie, a nie powinno tak być! Oprócz kopalni minerałów i witamin są źródłem indolo-3-karbinolu i sulforafanu (działanie przeciwnowotworowe).
Indolo-3-karbinol pobudza procesy naprawcze DNA i chroni przed czynnikami uszkadzającymi nasze komórki, przez co przypisuje mu się działa antynowotworowe. Sulforafan jest silnym przeciwutleniaczem wykazującym silnie działa antyrakowe.
Dbając o figurę możemy też zadbać o zdrowie i w postaci kremu zafundować sobie codzienną ilość warzyw kapustnych :)))
Nasyci Was na wiele godzin 🙂 Oczyści organizm, oraz odkwasi 🙂
Nic tylko wcinać! :)))
Składniki (na 1 porcje)
300 ml bulionu warzywnego (sporządziłam według tego przepisu) lub wody
1/2 brokuła
1/2 średniej marchwi
1/3 dużego słodkiego ziemniaka ( około 80 g) lub zwykłego ziemniaka
ząbek czosnku
odrobina ostrej papryki
sól, pieprz
mieszanka suszonych warzyw
łyżka słonecznika
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowani
Wywar warzywny lub wodę podgrzewam w garnku, w między czasie myję i rozdzielam brokuła na różyczki
Marchewkę oraz batat myję, obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Gdy esencja warzywna zaczyna wrzeć dodaję warzywa, zmniejszam ogień i gotuję około 15 minut (aby warzywa zmiękły, ale nie rozgotowały się).
Dodaję przyprawy i starty ząbek czosnku i miksuję zupę na gładki krem.
Przelewam do miski i dodaję jogurt naturalny.
Na patelni prażę słonecznik (bez tłuszczu) i posypuję nim krem.
Podaję z pieczonymi batatami lub grzankami 🙂
Smacznego! 🙂
- wartość energetyczna 212,7 kcal
- węglowodany 61,8 g
- białka 8,9 g
- tłuszcze 5,9 g
- błonnik 9,4 g