Jadłyście kiedykolwiek ciasto marchewkowe? Jeśli tak to jestem pewna, że podbiło Wasze kubki smakowe 🙂 Jeśli nie miałyście jeszcze okazji to gwarantuję, że będzie Wam smakować 🙂 Zapraszam na marchewkowe-love z płatków owsianych i bez cukru!: ))) Idealne na Wielkanoc! :)))
Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, czas najwyższy na wersje domowej roboty mało tłustą i fit 🙂
Bo jaki jest sens ciasta marchewkowego z dwoma szklankami cukru i pół litra oleju? 🙂
Mój przepis jest niskokaloryczny i można go jeść bez obaw i wyrzutów sumienia! :)))
Ma być zdrowo, lekko i pysznie! :)))
Składniki
na ciacho 🙂
- 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
 - 1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g)
 - 4 jajka
 - 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu lub 5 łyżek ksylitolu
 - 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 2-3 goździki
 - szczypta imbiru
 - szczypta soli
 - 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)
 
na krem 🙂
- 125 g serka philadelphia naturalnego lub Bielucha Lekkiego
 - 2 łyżeczki miodu
 - 1/3 laski wanillii
 - płatki migdałowe
 
Sposób przygotowania
- Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
 - Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera (poszło zaskakująco prosto :))
 - Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
 - Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
 - Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
 - Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy
 - Goździki zawinęłam w woreczek foliowy i za pomocą tłuczka dałam im popalić ;), dosypałam do mojej marchewkowej masy 🙂
 - Orzechy włoskie spotka ten sam los 🙂 Im drobniej tym lepiej 🙂
 - Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miod/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy 🙂
 - Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia 🙂
 - Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę 🙂 (Co 20 minut obracałam ciacho, ale mój piekarnik krzywo grzeje 😉
 - Po godzinie wyłączyłam i uchyliłam piekarnik i zostawiłam ciasto na około 20 minut, następnie wyjęłam je i pozwoliłam mu w spokoju wystygnąć :)))
 - Gdy ciasto jest już chłodne pora zabrać się za krem 🙂 Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanilli i mieszamy 🙂 Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami :)))
 - Zajadamy się bez poczucia winy ! :)))
 
Smacznego! :)))
Chciałabyś jeść TO, NA CO MASZ OCHOTĘ
  I CHUDNĄĆ?
✅Bez zbędnych wyrzeczeń, restrykcji tylko jedząc to co lubisz?
👉 Bez trzymania się sztywnej diety, ale za to skutecznie i ze składników, które masz w domu?
🥳Nie czując, że jesteś na diecie, a za to skutecznie i z dietą dopasowaną do Ciebie?
Teraz jesienne diety
z rabatem -34% !
Wartości odżywcze: dla 1 porcji bez kremu dzieląc ciasto na 8 kawałków 🙂
- wartość energetyczna 220,1 kcal
 - węglowodany 22,7 g
 - białka 7,3 g
 - tłuszcze 10,6 g
 - błonnik 3,6 g
 
A z kremem to jedynie 64 kcal więcej :)))
1 kawałek jest bardzo sycący i pyszny! :))))
A jakie jest Wasze ulubione ciasto? :)))
Wesołych i Spokojnych Świąt Wielkiejnocy, pełnych miłości i radości spędzonych w rodzinnym gronie życzy Urodowa Fit Maniaczka :))))
								


								



