Jadłyście kiedykolwiek ciasto marchewkowe? Jeśli tak to jestem pewna, że podbiło Wasze kubki smakowe 🙂 Jeśli nie miałyście jeszcze okazji to gwarantuję, że będzie Wam smakować 🙂 Zapraszam na marchewkowe-love z płatków owsianych i bez cukru!: ))) Idealne na Wielkanoc! :)))
Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, czas najwyższy na wersje domowej roboty mało tłustą i fit 🙂
Bo jaki jest sens ciasta marchewkowego z dwoma szklankami cukru i pół litra oleju? 🙂
Mój przepis jest niskokaloryczny i można go jeść bez obaw i wyrzutów sumienia! :)))
Ma być zdrowo, lekko i pysznie! :)))
Składniki
na ciacho 🙂
- 3,5 szklanki startej marchwi (około 400 g)
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich ( około 150 g)
- 4 jajka
- 2,5-3 łyżki prawdziwego miodu lub 5 łyżek ksylitolu
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 goździki
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- 2 garście orzechów włoskich (około 60-70 g)
na krem 🙂
- 125 g serka philadelphia naturalnego lub Bielucha Lekkiego
- 2 łyżeczki miodu
- 1/3 laski wanillii
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania
- Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
- Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera (poszło zaskakująco prosto :))
- Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
- Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy.
- Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy
- Goździki zawinęłam w woreczek foliowy i za pomocą tłuczka dałam im popalić ;), dosypałam do mojej marchewkowej masy 🙂
- Orzechy włoskie spotka ten sam los 🙂 Im drobniej tym lepiej 🙂
- Dodajemy 2 łyżki oleju oraz miod/ksylitol i wszystko dokładnie mieszamy 🙂
- Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia 🙂
- Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę 🙂 (Co 20 minut obracałam ciacho, ale mój piekarnik krzywo grzeje 😉
- Po godzinie wyłączyłam i uchyliłam piekarnik i zostawiłam ciasto na około 20 minut, następnie wyjęłam je i pozwoliłam mu w spokoju wystygnąć :)))
- Gdy ciasto jest już chłodne pora zabrać się za krem 🙂 Serek mieszamy z miodem, dodajemy obrane ziarenka wanilli i mieszamy 🙂 Pokrywamy równomiernie górę ciasta i obsypujemy migdałami :)))
- Zajadamy się bez poczucia winy ! :)))
Smacznego! :)))
Wartości odżywcze: dla 1 porcji bez kremu dzieląc ciasto na 8 kawałków 🙂
- wartość energetyczna 220,1 kcal
- węglowodany 22,7 g
- białka 7,3 g
- tłuszcze 10,6 g
- błonnik 3,6 g
A z kremem to jedynie 64 kcal więcej :)))
1 kawałek jest bardzo sycący i pyszny! :))))
A jakie jest Wasze ulubione ciasto? :)))
Wesołych i Spokojnych Świąt Wielkiejnocy, pełnych miłości i radości spędzonych w rodzinnym gronie życzy Urodowa Fit Maniaczka :))))