Jedliście kiedyś ciasteczka z otrębami? Jeśli nie to zapraszam, są chrupiące, pyszne i sycące, dzięki temu nie zjemy ich wszystkich za jednym razem 🙂 Są idealne jako przekąska do kawy 🙂 Są warte grzechu 🙂 Spróbujcie 🙂
Składniki: (na około 12 ciasteczek)
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki stewii w pudrze (może być więcej w zależności jak słodkie lubicie:))
- 1 jajko
- 80 g masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło roztapiam w garnku i dodaję otręby, słonecznik mieszam aż się zarumienią. Dodaję stewię i mieszam. Zostawiam do ostudzenia. W osobnej misce wsypuje mąkę, proszek do pieczenia rozgniecione orzechy włoskie, można dodać też żurawinę czy rodzynki. Gdy wystygnie masa otrębowa łączymy wszystkie składniki, dodajemy jajko i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i pieczemy 15-20 minut. Jemy po ostygnięciu 🙂
Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze: (dla 1 ciasteczka)
- wartość energetyczna 120,4 kcal
- węglowodany 6,5 g
- białka 3 g
- tłuszcze 8,6 g
- błonnik 2,5 g