Czy istnieją niskokaloryczne i pyszne frytki? Oczywiście, że tak 🙂 Są idealne jako dodatek do obiadu czy jako zdrowa przekąska na wieczór i robią się praktycznie same, wystarczy tylko pół godziny. Zapraszam! 🙂
- 1 średni batat (słodki ziemniak) bez skórki (około 150-200 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta rozmarynu
- szczypta oregano
- ząbek czosnku
- szczypta sezamu
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Piekarnik ustawiamy na termoobieg na około 180-200 stopni. Słodkiego ziemniaka myję i obieram ze skóry. Kroję w paseczki o grubości około 1 cm. Przenoszę do miski i dodaję łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę rozmarynu, oregano i dokładnie mieszam (tak aby każdy kawałek był natłuszczony i przyprawiony). Ścieram ząbek czosnku i przenoszę do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec posypuję bataty sezamem. Tak przygotowane wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika i piekę około 30 minut, aż ziemniaczki będą chrupiące i miękkie.
Podaję z jogurtem naturalnym, pasuje tutaj idealnie 🙂
Jeśli komuś sam jogurt nie odpowiada dodać start czosnek 🙂
Smacznego! 🙂
- wartość energetyczna 246,5 kcal
- węglowodany 37,9 g
- białka 5,3 g
- tłuszcze 8,5 g
- błonnik 6,4 g