Dzisiaj zupa krem z czerwonej soczewicy. Soczewica należy do roślin strączkowych, warto włączyć je do naszej diety przynajmniej raz w tygodniu. Są niezwykle cennym źródłem węglowodanów, błonnika, składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnez potas, cynk oraz witamin- beta-karotenu, B1, B2, B6, PP.
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 duże pomidory
- 1 duża marchewka
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szklanka bulionu warzywnego (przygotowanego z tego przepisu)
Sposób przygotowania
Soczewicę przepłukuję, zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu. Marchew myję, obieram i kroję w kostkę. Obraną cebulę i czosnek kroję również w kostkę. Na łyżce oleju kokosowego podsmażam cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli dodaję pokrojoną marchewkę. W tym czasie obieram i kroję pomidory. Dodaję je na patelnię. Dodaję łyżeczkę papryki. I co jakiś czas mieszając przysmażam około 5 minut. Następnie zalewam to bulionem warzywnym. Gotującą się soczewicę po 10-15 minutach odcedzam. Odcedzoną czerwoną soczewicę zalewam bulionem z warzywami i gotuję wszystko razem na małym ogniu przez około 5-10 minut. Po tym czasie miksuję na gładką masę i dodaję szczyptę soli. Wykładam do misek i gotowe 🙂
Smacznego! 🙂
- wartość energetyczna 442,6 kcal
- węglowodany 64,2 g
- białka 25,3 g
- tłuszcze 7,6 g
- błonnik 12,2 g