Jest to mój sałatkowy klasyk, zawiera wszystko co lubię, jest szybki i pyszny 🙂 Idealnie nadaje się zarówno na kolacje jak i lunchbox 🙂 Zapraszam 🙂
- 40 g sera typu feta
- garść rukoli
- sałata lodowa (według uznania)
- pomidor
- garść słonecznika
- 2 orzechy włoskie (można pominąć)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 oliwek
- kromka chleba pełnoziarnistego
Sposób przygotowania:
Warzywa myję, pomidora obieram ze skórki. Kroję sałatę, rukolę pomidora i umieszczam w miseczce. Ser feta i oliwki kroję w kostkę i dodaję do miski. Dodaję ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Słonecznik prażę na patelni i dodaję do miski i mieszam. Kroję kromkę chleba w kostkę i przenoszę na rozgrzaną patelnię, aż zrobią się grzanki (na patelni bez tłuszczu) co jakiś czas mieszam. Gdy uzyskam pożądaną chrupkość dodaję do mojej sałatki, jem od razu 🙂
Smacznego! 🙂
- wartość energetyczna 367,4 kcal
- węglowodany 29,7 g
- białka 12,7 g
- tłuszcze 22,9 g
- błonnik 6,1 g