Jak sprawić, żeby dzień na sam początek dnia był lepszy? A na pewno smaczniejszy? 🙂 Wypróbuj moich malinowych placuszków, które idealnie nadają się na śniadanie, ale również na deser 🙂 Są nietypowe, bo zamiast mąki użyłam migdałów i wiórków kokosowych 🙂
Składniki:(na 3 placuszki)
- 40 g płatków migdałowych (4 łyżki)
- 10 g wiórków kokosowych (2 łyżki)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka (70 ml)
- 9 malin
- 1 łyżka stewii w pudrze
- odrobina soli
Sposób przygotowania:
Myję jajko i oddzielam białko od żółtka. Białko z odrobiną soli ubijam na sztywną masę. Płatki migdałowe miksuję (ja akurat za pomocą blendera 🙂 do konsystencji mąki, dodaję wiórki i dalej miksuję. Do tego dodaję żółtko i mleko i mieszam, dodaję białko i mieszam do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaję łyżkę stewii, aby dosłodzić (słodzicie według uznania w zależności jak lubicie słodkie :)). Dodaję maliny i mieszam. Patelnię przecieram olejem kokosowym (albo rzepakowym, ale kokosowy idealnie tu pasuje :)) Po rozgrzaniu patelni formułuje moje placuszki (na 1 placuszek powinno przypadać 3 malinki, jest wtedy idealnie :)). Smażę na małym ogniu pod przykryciem około 1,5-2 minut. I gotowe! 🙂
Podaję z gorzką czekoladą (o zawartości powyżej 70% kakaa), którą roztopiłam na łaźni parowej z 3 łyżkami mleka i łyżką stewii. Świetnie smakuje też z jogurtem naturalnym 🙂
Smacznego! 🙂
- wartość energetyczna 417,2 g
- węglowodany 16 g
- białka 18,6 g
- tłuszcze 34 g
- błonnik 9,7 g