Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc nie może zabraknąć na moim stole dyni, dzisiejsza propozycja to pyszny, gęsty, pożywny krem, który idealnie się nadaję na chłodniejsze już wieczory 🙂 Zapraszam 🙂
Zupa krem z dyni idealnie sprawdzi się nie tylko na zimne wieczory, lecz również na sycący lunch 🙂 Robi się błyskawicznie, jest niskokaloryczny, a bardzo sycący 🙂
Składniki: (na 2 porcje)
400 g dyni hakkaido (już pokrjonej, bez środka)
1 papryka
1 marchewka
2 cebulki dymki
200 ml bulionu warzywnego (przyrządzonego wg tego przepisu)
1 duży ząbek czosnku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papry
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatałowej
odrobina soli
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy dokładnie.
Marchewkę, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Dynie kroimy na cztery części i wydrążam nasiona (i ten miąższ wokół nich też:)) i również kroimy w kostkę
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulkę oraz starty czosnek, po chwili dodać dynię i mieszać co chwilę.
Następnie dorzucić marchewkę i paprykę. oraz dodać przyprawy (za wyjątkiem soli) i pomieszać dokładnie.
Zalać to bulionem warzywnym i gotować około 10 minut (jak warzywa zrobią się miękkie).
Gdy już są miękkie zmiksować je aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać sól.
Przelać do miseczki i opcjonalnie dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego i posypać płatkami migdałowów 🙂
Podaję z chlebem pełnoziarnistym podpieczonym w tosterze 🙂
Smacznego! 🙂
Moi kuchenni pomocnicy zawsze pomagają w przygotowaniu moich potraw 🙂
Wartości odżywcze: (1 porcji bez chleba)
- wartość energetyczna 244 kcal
- węglowodany 29,6 g
- białka 8,9 g
- tłuszcze 13,8 g
- błonnik 12,4 g