Czas na coś szybkiego, pysznego i zdrowego 🙂 Jest to makaron pełnoziarnisty z niezwykłym pesto z rukoli 🙂 Potrzebujecie zaledwie kilka minut, żeby wyczarować na swoim stole coś tak pysznego 🙂 Zapraszam :)))
Składniki: (na 2 porcje)
- 3 garście rukoli (około 60 g)
- 6-7 orzechów włoskich
- 100 g twardego sera (parmezan, grana padano, dziugas)
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek (z pierwszego tłoczenia, na zimno)
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- szczypta soli do posolenia wody
Sposób przygotowania:
- Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente.
- W między czasie ścieramy ser na tarce o małych oczkach.
- Orzechy rozbijamy na mniejsze kawałeczki, aby pomóc troszkę blenderowi 🙂
- Rukolę myjmy i miksujemy z dodatkiem oliwy z oliwek, gdy zmieni konsystencje dodajemy orzechy i ponownie miksujemy.
- Następnie dodajemy ser (1/4 sera zostawiam do posypania) i miksujemy
- Rozgrzewamy patelnię i prażymy na niej słonecznik i sezam
- Ugotowany makaron odcedzamy, przesypujemy w powrotem do garnka, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy
- Przenoszę na talerz, posypuję serem i prażonym słonecznikiem z sezamem 🙂
Najlepiej smakuje na gorąco! 🙂 Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze: (dla 1 porcji:))
- wartość energetyczna 650,5 kcal
- węglowodany 39,7 g
- białka 33,8 g
- tłuszcze 39,7 g
- błonnik 5,7 g