Kocham makarony i wyznaję uważam, że tydzień bez makaronu to tydzień stracony 😉 Mają niestety bardzo złą sławę, że tuczą, że nie zdrowe… Ale to tylko od nas samych zależy czy będzie zdrowo i dietetycznie czy kalorycznie i tucząco. Będzie szybko i smacznie 🙂 Zapraszam na moją wersje ! 🙂
Składniki (na 2 osoby)
- 100 g makaronu pełnoziarnistego typu speghetti
- 2 średnie czerwone cebule lub 1 duża
- 3 ząbki czosnku
- 4 duże pomidory
- 40 g twardego sera (typu dziugas, grana padano, parmezan itp.)
- szczypta soli
- pół łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki ostrej papryka
- 1 łyżeczka słodka papryka
- oliwki (opcjonalnie)
- łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Zagotowuję wodę na makaron z odrobiną soli. Pomidory myję, obieram ze skóry i kroję w drobną kostkę. Cebulkę obieram i kroję jak najdrobniej. Gdy woda w garnku już wrze dodaję makaron i gotuję al dente. Rozgrzewam patelnię, dodaję łyżkę oleju. Dodaję cebulkę i starty czosnek. Mieszam, aby czosnek się nie przypalił i nie był gorzki. Gdy cebulka się zeszkli dodaję pomidory i mieszam. Po około 5 minutach dodaję przyprawy, zmniejszam ogień i duszę około 5 minut, aż makaron się ugotuję. Odcedzam makaron (nie zalewam zimną wodą), przenoszę na talerz, polewam sosem i ścieram na górę ser 🙂 Jeśli lubicie oliwki idealnie tu pasują 🙂
20 minut i gotowe :)))
Idealnie pasuje do czerwonego wytrawnego wina 🙂 … i romantyczną kolacje 🙂
Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze dla 1 porcji
- wartość energetyczna 388,9 kcal
- węglowodany 55,4 g
- białka 18,3 g
- tłuszcze 12,3 g
- błonnik 8,1 g