Obiad w stylu fit 🙂 Prawdziwy sos jogurtowy, a nie jogurtopodobny 🙂 Bez majonezu i śmietany 🙂 Za to z dodatkiem aromatycznych ziół, pieczarek dla podkręcenia jogurtowego smaku i brokuł, aby codzienna dawka warzyw kapustnych była zachowana 🙂
Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie zrujnuje kieszeni :))) Nie zajmie Wam wiele czasu, kwestia usmażenia kurczaka, pieczarek i sos jest gotowy :)))
Bo zdrowe gotowanie jest proste, łatwe i przyjemne :))))
Składniki na 2 porcje
- podwójny filet z piersi z kurczaka
- kilka pieczarek (użyłam 7 :)))
- mała cebulka biała lub czerwona
- 1 mały jogurt naturalny
- 1/2 bielucha naturalnego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- dowolna ilość brokuł
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- szczypta papryki i ulubionych ziół do maryanty
Sposób przygotowania
- Filet z kurczaka opłukujemy w wodzie i kroimy na małe kawałki. Opruszamy odrobiną papryki, oregano i bazylią lub Waszymi ulubionymi ziołami i odstawiamy do lodówki.
- W tym czasie myjemy i kroimy pieczarki oraz szatkujemy cebulkę.
- W garnkach zagotowujemy wodę na makaron i brokuły i gotuję al dente,
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i dodajemy cebulę.
- Na zeszkloną cebulkę dodajemy mięso z kurczaka i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie usmażone.
- Dodajemy pokrojone wcześniej pieczarki i podsmażamy aż będą gotowe (mi to zajęło kilka minut:)))
- Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
- Gdy pieczarki będą usmażone dodaję pół szklanki przegotowanej wody, doprowadzam do wrzenia i dokładnie mieszam.
- Gdy połowa wody wyparuje wyłączam ogień. Czekam minutkę.
- Dodaję mały jogurt, serek bieluch i zioła według uznania :))) Jeśli sos będzie dla Was za bardzo kwaśny dodajcie więcej bielucha 🙂
- Odcedzony makaron polewam sosem, dodaję brokuły i dodaję świeże listki bazylii :)))
- PróbuJEMY! :)))
Wartości odżywcze dla jednej porcji 🙂
- wartość energetyczna 453,6 kcal
- węglowodany 42,2 g
- białka 38,7 g
- tłuszcze 13,6 g
- błonnik 5,7 g