Obiad w stylu fit 🙂 Prawdziwy sos jogurtowy, a nie jogurtopodobny 🙂  Bez majonezu i śmietany 🙂 Za to z dodatkiem aromatycznych ziół, pieczarek dla podkręcenia jogurtowego smaku i brokuł, aby codzienna dawka warzyw kapustnych była zachowana 🙂
Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie zrujnuje kieszeni :))) Nie zajmie Wam wiele czasu, kwestia usmażenia kurczaka, pieczarek i sos jest gotowy :)))
Bo zdrowe gotowanie jest proste, łatwe i przyjemne :))))
Składniki na 2 porcje
- podwójny filet z piersi z kurczaka
 - kilka pieczarek (użyłam 7 :)))
 - mała cebulka biała lub czerwona
 - 1 mały jogurt naturalny
 - 1/2 bielucha naturalnego
 - 2 łyżeczki suszonego oregano
 - 1 łyżeczka suszonej bazylii
 - 100 g makaronu pełnoziarnistego
 - dowolna ilość brokuł
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 - sól
 - pieprz
 - szczypta papryki i ulubionych ziół do maryanty
 
Sposób przygotowania
- Filet z kurczaka opłukujemy w wodzie i kroimy na małe kawałki. Opruszamy odrobiną papryki, oregano i bazylią lub Waszymi ulubionymi ziołami i odstawiamy do lodówki.
 - W tym czasie myjemy i kroimy pieczarki oraz szatkujemy cebulkę.
 - W garnkach zagotowujemy wodę na makaron i brokuły i gotuję al dente,
 - Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i dodajemy cebulę.
 - Na zeszkloną cebulkę dodajemy mięso z kurczaka i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie usmażone.
 - Dodajemy pokrojone wcześniej pieczarki i podsmażamy aż będą gotowe (mi to zajęło kilka minut:)))
 - Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
 - Gdy pieczarki będą usmażone dodaję pół szklanki przegotowanej wody, doprowadzam do wrzenia i dokładnie mieszam.
 - Gdy połowa wody wyparuje wyłączam ogień. Czekam minutkę.
 - Dodaję mały jogurt, serek bieluch i zioła według uznania :))) Jeśli sos będzie dla Was za bardzo kwaśny dodajcie więcej bielucha 🙂
 - Odcedzony makaron polewam sosem, dodaję brokuły i dodaję świeże listki bazylii :)))
 - PróbuJEMY! :)))
 
Wartości odżywcze dla jednej porcji 🙂
- wartość energetyczna 453,6 kcal
 - węglowodany 42,2 g
 - białka 38,7 g
 - tłuszcze 13,6 g
 - błonnik 5,7 g
 
								





