Dzisiejsza propozycja to w końcu coś mięsnego, ale jak najbardziej zdrowego i lekkiego! 🙂 To bogactwo witamin, minerałów i do tego przepyszna 🙂 Jest to kurczak w sosie z pomidorów, dyni oraz cukinii podawany z przecudowną kaszą jaglaną gotowaną na bulionie warzywnym 🙂 Zapraszam 🙂
- 200 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza)
- łyżeczka ostrej papryki (wg uznania jak chcemy mieć ostre:))
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- ząbek czosnku
- 2 cebulki dymki
- 100 g dyni hokkaido (może być każda inna)
- 1 duży pomidor (ja użyłam akurat malinowego:))
- 1/2 średniej cukinii
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100 g kaszy jaglanej
- bulion warzywny
- 1 łyżka stewii
Sposób przygotowania:
Zaczynam od opłukania fileta z kurczaka, wytarcia go ręcznikiem papierowym i pokrojenia w kostkę. Następnie wkładam do szklanej miski i dodaję przyprawy i marynuję przez godzinę (można dłużej :)) w lodówce. W tym czasie myję warzywa i obieram pomidora ze skórki (z mojej dyni i cukinii nie obierałam skórki). Kroję cebulkę dymkę, pomidora, dynie, cukinie na drobną kostkę. Po godzinie wyciągam kurczaczka z lodówki. Wlewam 1 łyżką oleju rzepakowego na patelnię i ją rozgrzewam, dodaję cebulkę i po minucie starty na tarce czosnek, mieszając czekam aż mi się to pięknie zeszkli (na słabszym ogniu, żeby czosnku nie przypalić) . Następnie dodaję kurczaka i smażę około 5 minut. Dodaję dynię i smażę około 1 minuty, po czym dodaję pomidory, mieszam wszystko, zmniejszam ogień i duszę przez około 15-20 minut (aż dynia zmięknie, ale się nie rozgotuje), na ostatnie minuty dorzucam cukinię i 3 łyżki bulionu warzywnego i duszę dalej 🙂 Odważam kaszę jaglaną, na jedną porcję kaszy przypada 2 razy więcej porcji bulionu (można zastąpić wodą). Wstawiam bulion i w między czasie opłukuje kaszę jaglaną przez około 3 minuty, gdy bulion zaczyna się gotować wrzucam kaszę i zmniejszam ogień. Podczas gotowania kaszy nie mieszam już jej, czekam aż pochłonie cały bulion i będzie miększa (trwa to około 10 minut), wyłączam gaz przykrywam przykrywką i zostawiam ją na parę minut. Gdy po 20 minutach duszenia mój sos jest gotowy, dodaję łyżkę stewii (w zależności jaki efekt chcemy uzyskać) możemy ten etap pominąć, ale miałam ochotę na coś słodko-ostrego 🙂 Nie używam tutaj soli, bo w moim bulionie jest już sól. Przepis na bulion znajdziecie tutaj 🙂
Wartości odżywcze: (na 1 porcję)
- wartość energetyczna 409,3 kcal
- węglowodany 52 g
- białka 31 g
- tłuszcze 11,4 g
- błonnik 7,38 g