Zima zbliża się do nas wielkimi krokami… Dlatego kolejną propozycją jest rozgrzewający 🙂 krem z marchwi z dodatkiem imbiru i ostrej papryki. Niskokaloryczny, pyszny i pożywny 🙂 Uwaga grzeje lepiej niż sweter! 🙂 Zapraszam!
Składniki (na 2 małe porcje lub jedną porządną 🙂
- 1 szklanka bulionu warzywnego (przyrządzonego według tego przepisu)
- 4 duże marchewki (około 450 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (20 g)
- 1 mała cebulka czerwona (50 g)
- 1 cm świeżego imbiru (10 g)
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- groszek ptysiowy
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- pełnoziarnisty groszek ptysiowy (przygotowany według tego przepisu)
Sposób przygotowania
Marchewki myję, obieram ze skóry i kroję. Cebulę obieram i kroję w kostkę. W garnku roztapiam olej kokosowy, dodaję cebulkę i podsmażam ją około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodaję pokrojoną marchew i mieszam. Dodaję świeżo starty imbir, słodką i ostrą paprykę i zmniejszam ogień na najsłabszy. Przykrywam garnek i co jakiś czas mieszając gotuję przez około 10 minut. Następnie zalewam szklanką wywaru warzywnego i gotuję około 25-30 minut. W tym czasie przygotowuję groszek ptysiowy Gdy marchew już zmięknie miksuję blenderem na gładką masę. Przenoszę do miski, dodaję jogurt naturalny i parę ptysiowych groszków (można zastąpić pestkami dyni lub słonecznika).
Wartości odżywcze: (w 2 porcjach bez groszku ptysiowego)
- wartość energetyczna 379,7 kcal
- węglowodany 32,3 g
- białka 8,9 g
- tłuszcze 23,4 g
- błonnik 12,2 g