Nie każdy deser musi być kaloryczny… Ale warunek konieczny … każdy z nich musi być pyszny! :))) Cudownie by było, gdyby był łatwy i szybki w przygotowaniu 🙂 Ten idealnie spełnia te warunki 🙂 Zapraszam! 🙂
Z niecierpliwością odliczam dni do wiosny… i pojawienia się pierwszych sezonowych owoców … 🙂 Ale póki za oknem jeszcze deszczowo (i mam nadzieję, że będzie już śnieżnie 🙂 to trzeba sobie jakoś radzić :)))
Dzisiejsza propozycja to gruszki zapiekane z orzechami 🙂 Brzmi banalnie, prawda? 🙂 No właśnie prosty przepis, a na pewno Wam zasmakuje 🙂
Składniki na 2 porcje
2 gruszki
garść orzechów włoskich
mała garść orzechów laskowych
1 łyżeczka miodu naturalnego (użyłam wielokwiatowego:))
Sposób przygotowania
Gruszki myjemy i przepoławiamy
Usuwamy gniazda nasienne
Siekamy orzechy
W miseczce mieszamy posiekane orzechy z łyżeczką miodu
Nakładamy orzechy do wyżłobionych dziur w gruszkach
Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160 stopni i zapiekamy około 15 minut
Jemy na ciepło 🙂
Smacznego! :)))
Wartości odżywcze dla jednej porcji
- wartość energetyczna 144,5 kcal
- węglowodany 22,3 g
- białka 2,4 g
- tłuszcze 6,3 g
- błonnik 3,5 g