Tęsknie za wakacjami… Za latem, słońcem, owocami, egzotyką… Dlatego postanowiłam smakiem przenieść się w egzotyczne klimaty i tak, oto powstała owsianka z mango i kokosem.
Płatki owsiane są moim śniadaniowym faworytem, nie tylko z walorów smakowych (owsianki mojego autorstwa są mini deserami, dzięki którym przyjemnie zaczynam każdy dzień), lecz również z właściwości zdrowotnych.
Produkty owsiane zawierają beta-glukany, które obniżają stężenie całkowitego cholesterolu we krwi oraz cholesterolu LDL, sprzyjają również poprawie glikemii u osób z jej zaburzeniami jak i cukrzycy typu II, ponadto zmniejszają wartość ciśnienia skurczowego i rozkurczowego szczególnie u osób z nadciśnieniem oraz poprawiają stan pożytecznej mikroflory bakteryjnej, która ma m.in. działanie odpornościowe. Warto je jeść, prawda? 🙂
Są również świetnym źródłem żelaza i cynku (100 g płatków owsianych spełnia 50% dziennego zapotrzebowania na ten składniki), magnezu oraz tłuszczów nienasyconych i witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem…. I sporo więcej, ale o tym w osobnym artykule 🙂
Czas na przepis 🙂 Jest to kolejna wersja nocnej owsianki. To znaczy, że wieczorem zalewamy składniki, a rano mamy gotową owsiankę 🙂 Szybko, łatwo i przede wszystkim zdrowo i smacznie ! 🙂
5 łyżek płatków owsianych górskich lub zwykłych
pół szklanki mleka 2% świeżego lub roślinnego
2 łyżeczki wiórków kokosowych
łyżeczka prawdziwego miodu
pół mango
Przygotowanie
Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy łyżeczkę miodu i kokos.
Dokładnie wszystko mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na noc.
Rano dodajemy pokrojone mango.
- wartość energetyczna 404 kcal
- węglowodany 74,3 g
- białka 11,2 g
- tłuszcze 9,7 g
- błonnik 6,9 g
Zobacz również inną propozycje nocnej owsianki