Dietetyczny krem Rafaello? Da się? Oczywiście, że się da! :))) Dzisiejszy przepis jest dla słodyczowych łasuchów dla których jeden dzień bez słodyczy to dzień stracony 🙂 A ponieważ należę do nich i powinnam zostać ich liderką, wymyślanie zdrowych wersji to mój chleb powszedni :)))
Krem kokosowy jest bardzo prosty w wykonaniu, nie zajmie Ci dłużej niż 15 minut… Ale przyjemność zostanie na dłużej 🙂
Jest bardzo sycący, jest świetnym źródłem błonnika, składników mineralnych i witamin
I jest cudownym sposobem do przemycenia w naszej diecie warzyw strączkowych, jeżeli ich nie jemy na co dzień lub nam po po prostu nie smakują
W tym przepisie nie czuć ich wcale 🙂
Gotowy krem można przechowywać w lodówce przez kilka dni w szklanym słoiku z zamknięciem próżniowym :))))
Wspaniale sprawdza się jako dodatek lub jako sam deser 🙂
Przepysznie komponuje się z truskawkami 🙂
Czas na zdrowe słodycze! :)))
Składniki
3 łyżeczki miodu naturalnego
1,5 szklanki wiórek kokosowych
puszka białej fasoli
1/2 szklanki mleka 2% lub roślinnego
Sposób przygotowania
Fasole odsączamy i opłukujemy
Miksujemy blenderem na gładką masę
Wrzucamy wiórki kokosowe i miksujemy chwilkę
Dodajemy miód i mleko
i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
i… gotowe :)))
Smacznego! :)))
Wartości odżywcze dla 1 łyżku kremu :)))
- wartość energetyczna 123,5 kcal
- węglowodany 7,9 g
- białka 3,2 g
- tłuszcze 9,1 g
- błonnik 3,1 g