Tłusty czwartek zbliża się wielki krokami.. A co może być gorszego dla osoby na diecie czy dbającej o linię niż widok czy zapach kilkunastu pączków? 🙂 Gdzie się nie obejrzymy tam pączki… Mogę się założyć, że na facebook’u nasi znajomi pochwalą się ilością i (niestety) zdjęciami tych tłustych przyjemności. I jak tu sobie poradzić i nie dać się skusić? Wystarczy je samemu zrobić! 🙂
Oczywiście jak na jednego pączka sobie pozwolimy to żadna tragedia się nie stanie, szczególnie, gdy będzie to przedpołudniową porą 🙂 Bez zbędnego przesadyzmu 🙂 Ale często jest tak, że na jednym się nie kończy… Jeden pączek ma około 290 kcal… Dwa pączki tyle co porządny obiad… Jeden faworek 87 kcal… A kto ma taką silną wolę, żeby tylko zjeść jednego? 🙂 Oczy same jedzą, prawda? 🙂
Ale damy sobie radę, spokojnie 🙂 Z każdej sytuacji jest wyjście 🙂 Jeśli boicie się, że jeden pączek to będzie za mało.. albo chcecie zjeść coś słodkiego w ten dzień, a boicie się o swoją dietę i dalszą motywacje to proponuję Wam odchudzone pączki 🙂 Są świetną alternatywą, szczególnie dla tych, którzy odzwyczaili się od dużej ilości słodyczy czy cukrów i przez tradycyjny pączek może ich zemdlić, a co to za przyjemność ? 🙂
Odchudzone pączki są pyszne, sycące i zdecydowanie mniej kaloryczne 🙂 Są świetnym substytutem tłustych pączków, chociaż w smaku są bardziej bułeczkowate niż pączkowe, ale warte wypróbowania 🙂
Składniki
- 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 3-4 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka 2%
- dżem 100% owoców Łowicz lub inny niskosłodzony
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu, drożdże kruszymy, dodajemy 2 łyżki mąki i cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Jajko rozbijamy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Mąki przesiewamy.
- Do rozczyny dodajemy wcześniej zmieszane ( :)) jajko i partiami dodajemy mąkę, mieszamy, ciasto będzie wyrobione, gdy będzie całkowicie odchodzić od dłoni (mi to zajęło dobre 10 minut jak nie więcej 😉
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Palcami rozciągamy z masy kółko na środek dajemy 1 łyżeczkę dżemu, zawijamy dokładnie, aby masa nie wypłynęła i staramy się uformować kształt kulki.
- Uformowane kuleczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Można je jeszcze potrzymać pod ściereczką parę minut lub zagrzać piekarnik na 50 stopni potrzymać 10 minut.
- Następnie przełączyć na 180 stopni i od momentu, gdy piekarnik się nagrzeje piec 5-10 minut.
- Wyłączamy piekarnik i lekko otwieramy, po kilku minutach wyciągamy i czekamy aż ostygnie.
- Posypujemy stewią lub cukrem pudrem 🙂 I delektuJEMY się 🙂
Z tych proporcji wyszło mi 10 pączków 🙂
Smacznego! :)))
Wartości odżywcze dla 1 pączka
- wartość energetyczna 111,6 kcal
- węglowodany 54,4 g
- białka 3,6 g
- tłuszcze 1,5 g
- błonnik 0,7 g
A jakie są Wasze tradycyjne potrawy na to święto? :))) Macie jakieś zdrowe zamienniki? :)))