Zdrowe czekoladowe batoniki? Oczywiście, że tak 🙂 Wystarczy je samemu zrobić z dzisiejszego przepisu! Gwarantuję, że będzie dietetycznie, zdrowo i pysznie! 🙂 Zresztą jak zawsze 🙂 Zapraszam! 🙂
Składniki (na około 20 kwadracików)
- 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego z melasą
- 50 g orzechów laskowych
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 2 łyżki kremu czekoladowego (zrobionego według tego przepisu)
Sposób przygotowania
- Orzechy rozbijam na małe kawałeczki i wsypuję do wcześniej odmierzonego amarantusa.
- Mieszam suche składniki.
- Dodaję 2 łyżki kremu czekoladowego i łączę składniki (jeśli masa będzie sypka dodaję kremu, jeśli zbyt mokra to dosypuję odrobinę nasion amarantusa).
- Na szklanej lub obłożonej papierem do pieczenia desce ugniatam rękami masę na prostokątny placek o grubości około 1,5 cm.
- Wstawiam do lodówki na około 30 minut.
- Następnie kroję na mniejsze kawałeczki. Jeśli nie znikną od razu przechowuję w lodówce 😉
Wartości odżywcze: (w 10 kwadracikach-połowie porcji)
- wartość energetyczna 274,3 kcal
- węglowodany 18,4 g
- białka 7,0 g
- tłuszcze 20,3 g
- błonnik 9,5 g
Obiecuję, że już nigdy nie sięgniecie po „gotowe” batony :))))