Do znudzenia będę powtarzać, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia… Jeśli go pominiemy skutkiem będzie wieczorne obżarstwo, a to nie wpływa korzystnie na figurę, prawda? 😉 Dla wszystkich tych co nie mają za dużo czasu rano przychodzę z pomocą 🙂 Zapraszam! 🙂
Mój sposób jest bardzo prosty, zaoszczędzi Wam sporo czasu rano 🙂 Kilka minut dodatkowych snu zawsze się przyda, prawda? 😉
Kluczem do sukcesu jest zalanie płatków owsianych wieczorem mlekiem lub wodą 🙂 Ot, cały sekret 🙂 Rano będą gotowe do spożycia 🙂
Dodajemy pyszne i zdrowe dodatki, ulubiony owoc, bakalie, otręby… wszystko co mamy pod ręką 🙂
Dzisiaj rano natrafiłam na żurawinę, która jest nie tylko działa ochronnie na układ moczowy, ale również zawiera przeciwutleniacze, które niwelują niekorzystny wpływ wolnych rodników … Orzechy i migdały, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomogą nam koncentracje od rana i metabolizm, obniżają poziom złego cholesterolu i również są wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy, a banan od razu doda nam energii na piękny początek dnia 🙂 Takie śniadanie to porządna dawka błonnika, nasze jelita będą nam wdzięczne 🙂
Składniki
- 5 łyżek płatków owsianych górskich/zwykłych
- szklanka mleka lub wody
- pół kubeczka jogurtu naturalnego
- pół banana
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 7 migdałów
- 2 łyżki żurawiny
- pół łyżeczki miodu naturalnego
Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej zalewamy płatki owsiane szklanką wody lub mleka.
- Dodajemy jogurt, żurawinę, orzechy, migdały, słonecznik.
- Kroimy banana i dodajemy do owsianki, jeśli owsianka będzie za mało słodka można ją posłodzić stewią lub miodem naturalnym 🙂
- Jemy! 🙂
- wartość energetyczna 481 kcal
- węglowodany 53,7 g
- białka 14,1 g
- tłuszcze 21,7 g
- błonnik 7,8 g