Szukacie inspiracji na coś pysznego, coś rozgrzewającego, coś szybkiego i do tego dietetycznego na kolacje? U moich podopiecznych świetnie sprawdzają się zupy krem, szczególnie teraz te o rozgrzewających właściwościach…
Jeśli jesteście fanami zup krem, ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu! 🙂
Świetnie rozgrzewa wieczorami i syci na długi czas! 🙂
Do tego praktycznie robi sam ! I mamy pyszną kolacje na kilka dni! 🙂
Osobiście jestem ogromną fanką zup krem… Zawsze chętnie próbuję nowych smaków i inspiruje się dla Was! 🙂
Moim najnowszym odkryciem jest kremz gruszki i pietruszki…
I to on pierwotnie miał pojawić się na blogu…
Pomimo, że nie lubię pietruszki… Ale gruszka tak świetnie podkręca smak tej zupy, że jest na prawdę pyszna! 🙂
Co powiecie na taką propocyzję na blogu? 🙂
Znajdzie się ktoś odważny ?:)
Dlatego gorąco Was namawiam do próbowania nowych smaków, potraw czy produktów…
Na prawdę warto! 🙂
Szczególnie warto wypróbować zupy krem, tam możemy przemycić praktycznie wszystko, dzięki temu uzyskamy nie tylko niesamowite walory smakowe, ale też odżywcze! 🙂
Składniki na 3 porcje
500 g marchwi (można też użyć mrożonej- będzie szybciej:)
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
1 czerwona cebula
1 centymetr świeżego imbiru
1 papryka
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki suszonej włoszczyzny
łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki pestek dyni do posypania
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy, marchew i cebulę obieramy ze skóry.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę i podsmażamy ją około 2 minut co jakiś czas mieszając.
Nastepnie dodajemy pokrojoną marchew, paprykę i mieszamy.
Dorzucamy świeżo starty imbir, słodką i ostrą paprykę i zmniejszamy ogień na najsłabszy, przykrywamy garnek i dusimy wszystko około 10 minut.
Następnie zalewamy przegotowaną wodą, centrymetr ponad poziom warzyw, dorzucamy suszoną włoszczyznę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości warzyw.
Jeśli macie mrożoną marchew to potrwa kilka minut, jeśli surową to około 20-20 minut.
Następnie miksujemy na gładką masę i posypujemy pestkami dyni 🙂
A do smaku można dodać natkę pietruszki 🙂
Można podać taką zupkę z pieczywem razowym ! 🙂
Smacznego! :)))
Wartości odżywcze dla 1 porcji :)))
- wartość energetyczna 253,3 kcal
- węglowodany 16,7 g
- białka 6,3 g
- tłuszcze 16,0 g
- błonnik 10,3 g
Jeśli chcesz jeść takie pyszności na diecie to koniecznie wypróbuj moją elastyczną dietę i skończ z błędnym kołem odchudzania.