Własnoręcznie zrobiona granola to świetny pomysł się na zdrowy i pyszny początek dnia :))) Łatwa i szybka w przygotowaniu :))) Szybko zapomnisz o sklepowych zamiennikach! :))) Zapraszam :)))
Sprawdza się fantastycznie na śniadanie, drugie śniadanie czy nawet jako dodatek do deseru lub jako posypka do lodów (oczywiście tych dietetycznych ;)))
Dzięki temu, że zrobiłaś ją sama, wiesz co się w niej znajduje i czerpiesz z tego jak najwięcej :))) Nie ma dodatków niezdrowego oleju palmowego, zagęszczaczy, barwników, konserwantów i cukrów… Sama natura! :)))
A moja dzisiejsza propozycja zasmakuje nawet małym i męskim łasuchom… Granola jest chrupiąca, pachnąca słodkościami i przepyszna…
Nikt się jej nie oprze, nawet niejadki ! :))) Musicie koniecznie spróbować! :)))
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- 3/4 szklanki prawdziwego miodu (użyłam wielokwiatowego)*
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
- 1/3 szklanki płatków lnianych lub świeżo mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- * osobiście mi taka słodkość wystarczyła, ale jeśli wolicie słodsze smaki to dodajcie więcej miodu lub dosłodźcie 1-2 łyżkami cukru
Sposób przygotowania
- Piekarnik nastawiamy na 150 stopni
- Siekamy orzechy i łączmy wszystkie suche składniki (za wyjątkiem cukru) i dokładnie mieszamy.
- W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy, miód i ewentualnie cukier, gdy składniki się połączą wlewamy do suchej masy i dokładnie mieszamy.
- Równomiernie wykładamy na blachę.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 20 minut, co 5 minut mieszając :)))
- Po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż wystygnie :)))
- I gotowe :)))
Dodaj do niej jogurt lub mleko i ulubione owoce otrzymasz szybkie i pożywne śniadanie! :)))
Smacznego! :))))
Wartości odżywcze dla 1 porcji – 5 łyżek granoli :)))
- wartość energetyczna 232,1 kcal
- węglowodany 21,5 g
- białka 6,1 g
- tłuszcze 12,9 g
- błonnik 4,9 g