Tortilla to wspaniała propozycja na ciekawy i oryginalny obiad czy kolacje. Jest szybka w przygotowaniu i zajmie Wam mniej czasu niż wybranie się po nią do sklepu! 🙂 I na pewno wyjdzie to taniej i zdrowiej 🙂 Zapraszam! 🙂
Uwielbiam meksykańskie smaki z tortillą na czele! Cięzko znaleźć w sklepowych półkach placki z tortilli z dobrym składem, dlatego powstał ten przepis!
Idealny do burrito, klasycznych tortilli z dodatkami (szczególnie z duża ilością warzyw! 🙂 i jako zawijańce na przystawkę na imprezy!
Przede wszystkim szybki, prosty i idealny przepis!
Składniki (na 4 tortille)
szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej
pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Sposób przygotowania
Mąkę wsypuję do miski i dodaję szczyptę soli. Robię dołek w mące i stopniowo dodaję wodę i oliwę, za każdym razem mieszając. Gdy ciasto się połączy tworzę kulę i dzielę na 2 części i wałkuję na 2 cienkie placki. Rozgrzewam patelnię bez tłuszczu. Gdy jest już nagrzana kładę na nią pierwszy placek. Smażę po minucie z każdej strony. Tak usmażoną tortille przekładam na talerz i smażę kolejne. Aby się nie skleiły ze sobą pomiędzy nimi daję papier do pieczenia. Gdy są jeszcze ciepłe przykrywam je ściereczką. To wszystko nie zajmie Wam więcej niż 10 minut 🙂
Wartości odżywcze: (dla 1 placka)
- wartość energetyczna 130,1 kcal
- węglowodany 16,4 g
- białka 3,7 g
- tłuszcze 4,9 g
- błonnik 3,5 g