Kolejny pomysł na szybki i zdrowy obiad 🙂 Tym razem gryczane naleśniki z rukolą, fetą, pomidorami i oliwkami. Są bardzo sycące i lekkie. Wypróbujcie, a przekonacie się sami 🙂
Uwielbiam rukolę i dodaję ją wszędzie, gdzie się tylko da. Ma bardzo intensywny smak, taki gorzkawo-orzechowo-sezamowy, który nadaje potrawom charakteru. Wytrawne naleśniki gryczane są ciekawą alternatywą (i na pewno zdrowszą:)) od tradycyjnych naleśników, dlatego koniecznie musicie ich spróbować 🙂
Składniki : (na 2 grubsze naleśniki lub 4 cieńsze)
1 jajko
1/2 szklanki mąki gryczanej ( 80 g)
troszkę mniej niż 1/2 szklanki mleka ( 80 g)
2 łyżki wody gazowanej
1 łyżka oleju
odrobina soli
rukola wg uznania
25 g sera typu feta
5 oliwek
1 średni pomidor
1/2 średniej cebuli czerwonej
krem balsamiczny
garść słonecznika
Pomidora, cebulkę, oliwki i fetę kroimy w drobną kostkę.
Mieszamy wszystko w misce i farsz jest już gotowy 🙂
Do osobnej miski wbijamy jajko i bełtamy je.
Następnie dodajemy do niego mleko oraz stopniowo ciągle mieszając wsypujemy mąkę.
Dodajemy wodę gazowaną, olej oraz odrobinę soli i mieszamy aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Patelnię przecieramy nasączonym olejem ręcznikiem papierowym i rozgrzewamy ją
Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, dokładnie mieszam moje ciasto.
Z jednej chochli wyszedł mi dosyć gruby naleśnik, dlatego dopasuj grubość do swoich upodobań 🙂
Po wlaniu ciasta na patelnię, smażymy około 2 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy2 minuty.
Po tym czasie nakładam na pół naleśnika mój farsz warzywny (bez rukoli), zamykam go i smażę po 1 minucie z każdej strony.
Po tym czasie przekładamy na talerz i dodajemy do środka umytą wcześniej rukolę (według uznania).
Prażymy słonecznik i posypujemy nim naleśniki.
Świetnie tutaj pasuje krem balsamiczny 🙂
Koci pomocnik zawsze w cenie 😉
Wartości odżywcze: (naleśników z kremem balsamicznym i słonecznikiem, jest to bardzo duża porcja)
- wartość energetyczna 636 kcal
- węglowodany 70,5 g
- białka 28 g
- tłuszcze 30,3 g
- błonnik 5,7 g