Za oknem jesień… Więc moje śniadanie to jesienna propozycja, aby osłodzić sobie te coraz zimniejsze dni … W jesieni królują jabłka, dlatego moja dzisiejsza propozycja to zapiekana owsianka z jabłkami i cynamonem 🙂 Zapraszam 🙂
- jabłko
- 5 łyżek płatków owsianych
- 100 ml mleka
- 1 łyżka otrębów
- pół łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie można dodać stewii bądź miodu
- odrobina masła
Sposób przygotowania:
Zagrzewam mleko, gdy będzie już ciepłe dodaję płatki owsiane i wyłączam gaz (nie trzeba gotować ani pilnować naszej owsianki :)) I zostawiam ją na 15 minut aż namoknie. W tym czasie obieram jabłko i kroję je w kostkę (skórkę jemy, ma dużo witamin :)) Naczynko żaroodporne smaruję odrobiną masła. Piekarnik nastawiam na 150 stopni. Po 15 minutach do garnka z owsianką dodaję cynamon, otręby i jak chcecie bardziej słodkie to stewię czy miód i mieszam. Dodaję kawałki jabłka, mieszam i przenoszę do naczynia żaroodpornego. Wkładam do piekarnika i piekę przez 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyciągam, czekam chwilkę, aż ostygnie i jem na ciepło 🙂
Jest na prawdę pyszna i ogrzewająca w te pochmurne dni 🙂
Smacznego! 🙂
- wartość energetyczna 360 kcal
- węglowodany 60,3 g
- białka 11,3 g
- tłuszcze 6,8 g
- błonnik 9,5 g