Dzisiaj zapraszam Wam na przepyszną zupę, którą robi się w 15 minut!
Idealna na chłodniejsze dni, odżywcza i przede wszystkim bez wymyślnych składników! 🙂
Troszkę ta zupa powstała na zasadzie „co mam to dam”, więc wyszedł lekki misz masz…
Ale takie przepisy są najlepsze! :)))
Latając między kuchnią, a lodówką sprawdzając co mam jeszcze i co można dorzucić…
Ale wyszło przepysznie! :))))
Generalnie i ten sposób Wam gorąco polecam, żeby usprawnić Wam przygotowanie potraw.
Jeśli gotuje jakiekolwiek warzywa strączkowe to gotuję już całą paczkę…:)
Strączki gotują się dłużej, dodatkowo wymagają namoczenia i jak za każdym razem miałabym się tak bawić, to bym z tej kuchni nigdy nie wyszła 🙂
Dlatego za jednym razem gotuję większe ilości i po prostu mrożę 🙂
Wtedy mam wszystko gotowe i przygotowanie każdego obiadu czy warzywnych past nie zajmie mi więcej niż 15 minut! 🙂
Ten sam sposób możecie wykorzystać na przykład z kurczakiem, usmażyć i zamrozić i potem mieć od razu gotowy na sałatkę :)))
Ta zupa to była moja wielka inwencja twórcza…
Jak wchodzę do kuchni to mam milion pomysłów na raz i często robiąc obiad, robię jakiś deser i jeszcze pastę na kanapkę …. 😉
Potem hurtowo zdjęcia dla Was ! <3
Więc tutaj w 30 minut zrobiłam i zupę i pastę 🙂
Którą zanim zdążyłam sfotografować dziwnym zbiegiem okoliczności znikła 😉
Również mega prosta i szybka, zrobię niebawem i podzielę się z Wami przepisem!
Jeśli oczywiście macie ochotę <3
Zupka jest bardzo sycąca przez ogromną ilość warzyw, dlatego świetnie sprawdzi się jako jednogarnkowy obiad! 🙂
Będziecie zachwyceni prostotą przepisu i jego smakowitością! 🙂
Koniecznie włączcie warzywa strączkowe to Waszego codziennego menu, spożywanie warzyw strączkowych 3-4 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża cholesterol i ryzyko cukrzycy typu II…
Nic tylko wcinać! :))))
Składniki
puszka mleczka kokosowego
szklanka mleka roślinnego lub mleka 2% w opcji wegetariańskiej
1 cebula
1 por
pół puszki kukurydzy (lub cała mi zostało pół)
3 szklanki ugotowanej soczewicy lub 2 puszki
1 cukinia
1-2 marchewki
2 papryki
łyżeczka imbiru
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta ostrej papryki
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego lub kokosowego nierafinowego
Sposób przygotowania
Cebulkę i pora pokrój w plastry. Warzywa w kostkę.
Podduś pora i cebulę na oleju, dodaj przeciśnięty czosnek.
Dodaj warzywa i podsmaż przez 2-3 minutki.
Zalej warzywa mleczkiem kokosowym i mlekiem, dodaj imbir, kurkumę i resztę przypraw, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 10-15 minut.
Smacznego! :))))
Wartości odżywcze 1 porcji:
- wartość energetyczna 426 kcal
- węglowodany 34,9 g
- białka 19 g
- tłuszcze 19, 4 g
- błonnik 15,1 g
Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,
jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! 🙂
Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! 🙂
Działam mobilnie na terenie Śląska i Krakowa, stacjonarnie przyjmuję w Tychach i Katowicach, a osoby innych okolic zapraszam do konsultacji online <3