Warzywa kapustne często pomijane są w codzienniej diecie, a nie powinno tak być! Oprócz kopalni minerałów i witamin są źródłem indolo-3-karbinolu i sulforafanu (działanie przeciwnowotworowe). Nawet, gdy za nimi nie przepadamy to zielone smoothie to idealny sposób by połączyć zdrowe właściwości nielubionych przez nas warzyw z pysznym smakiem 🙂
Indolo-3-karbinol pobudza procesy naprawcze DNA i chroni przed czynnikami uszkadzającymi nasze komórki, przez co przypisuje mu się działa antynowotworowe. Sulforafan jest silnym przeciwutleniaczem wykazującym silnie działa antyrakowe.
Dlatego codziennie powinniśmy spożywać warzywa kapustne (jarmuż, brokuł,kalafior, kalarepa, brukselka, kapusty wszelkiego rodzaju) !
Obiecuję, że będzie pysznie 🙂
Oprócz działania antyrakowego, jarmuż zawiera bardzo duże ilości witaminy A (beta karoten) są to silne przeciwutleniacze, które ochraniają nas przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, witaminy C, która odpowiada za szereg procesów związanych z odpornością, bierze udział w metabolizmie tłuszczów, jest potrzebna do syntezy hormonów, a nawet kolagenu (więcej tutaj ) również jest silnym przeciwutleniaczem oraz witaminy K, która odpowiedzialna jest za krzepliwość krwi oraz wapnia, który jest składnikiem kości i zębów, reguluje skurcze mięśni i bierze udział w procesach krzepnięcia krwi. Jarmuż jest również źródłem luteiny i zeaksantyny, które są karateinodami potrzebnymi do prawidłowych funkcjonowania wzroku.
Dodatek kiwi naszemu smoothie jeszcze więcej witaminy A, C i K oraz błonnika. Gruszka zwiększa nam ilość witaminy C i błonnika, za to banan jest świetnym źródłem witaminy B6, która jest niezbędna dla układu nerwowego.
Nasze smoothie zawiera bardzo dużo błonnika, który poprawi prace jelit, oczyści organizm z toksyn, obniży cholesterol, zmniejszy kaloryczność posiłku.
Składniki
- szklanka jarmużu
- 1 gruszka
- 1 kiwi
- pół banana
- sok z połówki cytryny
- Jarmuż myjemy i pozbywamy się grubych łodyg.
- Kiwi obieramy ze skórki.
- Gruszkę myjemy (bez obierania) i pozbywamy się gniazda nasiennego.
- Banana obiermay ze skórki.
- Wyciskamy sok z połówki cytryny
- Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
- DelektuJEMY się 🙂
Smacznego! :)))
- wartość energetyczna 177,4 kcal
- węglowodany 36,2 g
- białka 2,8 g
- tłuszcze 0,9 g
- błonnik 7,1 g