Znudziły Ci się kanapki z wędliną? Co powiesz na pyszne, szybkie i zdrowe pasty warzywne?
O niebalnym smaku, tym razem zapraszam na wegańską pastę smalec z fasoli, moi podopieczni go uwielbiają! 🙂
Jestem ogromną fanką wszystkich past na kanapki… Wszystkie hummusy, pasty jajeczne, pasty z fasoli to moje klimaty, im bardziej coś brzmi dziko tym chętniej eksperymentuję w kuchni…
Genialne jest to, że czasem połączenie składników na co dzień spożywanych zmienia smak na coś niesamowitego! 🙂
Na co dzień pracuję na Śląsku, gdzie kanapka z szynką to must have każdego dnia u większości męskiej cześci moich podopiecznych, jednakże po kilku miesiącach poznawania smaków ze mną i gdy zobaczą i zaufają mi, że warzywa nie gryzą, a mogą być pyszne,
są zachwyceni prostotą i smakiem past na kanapki!
Szczególnie smalczyk wegański podbija męskie podniebienia!
Niektóre firmy oferują w sprzedaży już gotowe pasty z fasoli a la smalec wegański, składy są na prawdę świetne, ale smakowo niestety mój przepis na smalec z fasoli bije ich na głowę!
Uwielbiam pasty za ich szybkie przygotowanie, na prawdę, wiem, że wydaję się to mocno skomplikowane, ale ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej czasu niż 10-15 minut i mamy od razu kilka porcji!
Genialny smak, świetne właściwości prozdrowotne i alternatywa do mięsnych kanapek…
Koniecznie musicie wypróbować!
Składniki na 2 porcje
1 puszka białej fasoli
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
6 sztuk śliwek suszonych
2-3 łyżki sosu sojowego
Kilka kuleczek ziela angielskiego
4 liście laurowe
szczypta pieprzu i majeranku
Sposób przygotowania
Cebulę siekamy w kostkę, na patelni rozgrzewany olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
Cebulkę szkilimy na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota.
W międzyczasie odcedzamy fasolę, dokładnie płuczemy (ja zawsze zalewam wodą i mocze jeszcze około 30 minut, potem wylewam wodę i jeszcze raz płuczę), następnie przy pomocy blendera miksujemy z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli.
Śliwki kroimy na małe kawałki, a z podsmażonej cebulki wyławiamy przyprawy, z którymi się smażyła.
Dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli i ponownie miksujemy (nie trzeba na gładką masę 🙂
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie!:)
Smacznego! :)))
Wartości odżywcze dla 1 porcji :)))
- wartość energetyczna 302,8 kcal
- węglowodany 34,4 g
- białka 10,9 g
- tłuszcze 11,0 g
- błonnik 8,7 g
Jeśli chcesz jeść takie pyszności na diecie to koniecznie wypróbuj moją elastyczną dietę i skończ z błędnym kołem odchudzania.