Często do bazy sosów czy zup używamy bulionu mięsnego podbijając kaloryzność oraz zawartość tłuszczu w potrawach… A po co skoro można użyć pysznego i aromatycznego bulionu warzywnego, który w porównaniu z mięsną wersją prawie nie zawiera kalorii i tłuszczu 🙂 A również sprawdza się idealnie jako dodatek czy bazy do sosów, zup czy potraw. Zawsze warto go mieć pod ręką. Jest lekki, esencjonalny i wspaniale dopełnia moje potrawy.
I robi się sam 🙂
2 marchewki
1/2 pora
1 korzeń pietruszki
natka pietruszki
liście selera
kawałek selera
liść kapusty
1/4 kapusty pekińskiej
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
szczypta majeranku
1/2 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli
1,5 litra wody
Warzywa myjemy dokładnie.
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy ze skóry.
Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
Jak woda zaczyna się gotować (po około 7 minutach) wkładamy natkę pietruszki, liście selera, czosnek, przypaloną na grzejniku cebulkę, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy na małym ogniu 3 godziny (liczę czas jak wywar zaczyna bulgotać), po tym czasie dopiero solę.
Wyłączamy gaz i zostawiam na godzinkę.
Po tym czasie odcedzamy warzywa i gotowe 🙂
Wychodzi około 900 ml wywaru warzywnego 🙂
Gdy wystygnie dzielę go na porcje i mrożę 🙂 Jest lekką i niskokaloryczną alternatywą dla tradycyjnego rosołu 🙂
Wypróbujcie! 🙂