Bardzo szybki i prosty przepis na pełnoziarnisty groszek ptysiowy, który idealnie komponuje się z zupami czy kremami. Smakuje lepiej niż klasyczna wersja, jest o wiele zdrowszy i … niskokaloryczny. Koniecznie wypróbujcie 🙂
Składniki (na około 25 groszków)
- 40 ml przegotowanej wody (chłodnej)
- 10 g oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ( 35 g)
- 1 jajko z wolnego wybiegu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Do garnuszka wlewam wodę i dodaję olej kokosowy i mieszam do rozpuszczenia oleju kokosowego. Następnie dodaję mąkę, odrobinę soli i dokładnie łączę wszystkie składniki. Przenoszę masę do miski i ponownie mieszam kilka sekund. Wbijam jajko i mieszam do momentu uzyskania jednolitej masy (około 4 minut). Po czym przenoszę masę do rękawa cukierniczego. Na blachę wykładam do pieczenia i wyciskam małe groszki. Aby groszki były ładniejsze moczę łyżkę w zimnej wodzie i delikatnie je przyklepuje. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piekę w termoobiegu przez 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika daję im 2 minutki i przekładam do miski. I już są gotowe do spozycia 🙂
Wartości odżywcze: ( w 25 groszkach)
- wartość energetyczna 282,0 kcal
- węglowodany 21,3 g
- białka 10,5 g
- tłuszcze 16,1 g
- błonnik 2,4 g