Zapraszam Was na kolejny wpis z cyklu wege piątki, tym razem przepis na wegetariański makaron ze szpinakiem!
Nie masz czasu na przygotowanie obiadu? A co powiesz na mega szybki, zdrowy i pyszny obiad?
Do przygotowania sosu potrzebujesz kilku składników! Przygotowanie obiadu nie zajmie Ci więcej niż 15 minut! :)))
Uwaga! Syci na długo!
Często w gabinecie słyszę, że moi podopieczni nie mają czasu na przygotowanie posiłków w domu…
Dlatego często stołują się w fast foodach (chociaż marnowanie godziny, żeby podjechać na fast fooda to nie strata czasu, a gotowanie już tak :)))
.Wtedy zadaję pytanie, czy gdyby przygotowanie obiadu zajęło im nie więcej niż 15 minut to byłoby ułatwienie i zaczyna się nie dowierzanie :)))
Ale potem widząc moje przepisy przyznają mi racje 🙂
Bo kto jak nie ja, znajdzie sposób na każdą wymówkę? 🙂
Jeśli jesteście fanami szpinaku to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu, jest to odchudzona (ale wcale nie mniej smaczna) wersja sosu szpinakowo śmietanowego...
Zgadnijcie czego użyjemy zamiast śmietany i/ lub fety?
……
Jakieś pomysły? :))))
Serka wiejskiego lekkiego (nie 0% !!! jestem przewrażliwiona na produkty 0% wrrr ) ! :)))
Pomimo, że jest to wersja bezmięsna, posiłek jest pełnowartościowy, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
Pamiętajcie, że im więcej różnorodności w naszej diecie tym lepiej!
Szpinak jest świetnym źródłem kwasu foliowego, przeciwutleniaczy- flawonoidów, karotenoidów, witaminy C oraz beta karotenu.
Kolejnym plusem tego przepisu jest koszt!
Cena porcji nie przekroczy 5 złotych! :)))
A podobne zdrowe odżywianie jest drogie ...
Ze mną na pewno nie jest drogie ! :)))
Czas na przepis! :)))
Składniki na 2 porcje
szpinak mrożony lub świeży 300 g
2 serki wiejskie lekkie (nie 0%! ) po 200 g
2-3 cebule
łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
papryka słodka, ostra, sól, pieprz do smaku
100 g makaronu pełnoziarnistego
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokrój w kostkę.
Na rozgrzaną patelnie dodaj oliwę i zeszklij cebulkę, dodaj wyciśnięty czosnek i szpinak, duś przez kilka minut.
Posyp papryką, dodaj serek wiejski, wymieszaj i duś kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.
Smacznego! :))))
Wartości odżywcze w porcji (z 50 g makaronu)
- wartość energetyczna 443,0 kcal
- węglowodany 32 g
- białko 34,5 g
- tłuszcze 13,3 g
- błonnik 9,3 g
Jeśli jesteście zainteresowani, abym stworzyła Wam indywidualnie opracowany jadłospis pod Wasze smaki ,
jednostki chorobowe i styl życia to kliknijcie obrazem i skontaktujcie się ze mną! :))))
Zrób ten pierwszy krok w kierunku wymarzonej sylwetki! :)))
Stacjonarnie przyjmuję w Tychach, Rudzie Śląskiej i Grzawie, a osoby z innych okolic zapraszam do konsultacji online <3
Szczegóły tutaj ! :)))