Dzisiaj zapraszam Was na klasykę inaczej… Na filet z kurczaka..Brzmi banalnie, prawda? Ale w panierce orzechowej z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i surówką. Jest to bardzo proste danie, idealne na niedzielny rodzinny obiad, ale w troszkę innym wydaniu 🙂
Czasem nawet „zwykły” obiad można zaczarować i powstaje coś niesamowitego, innego 🙂 Wypróbujcie 🙂
pieczone ziemniaczki
- 5 średnich ziemniaków
- szczypta soli
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- łyżka oleju kokosowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sezamu
mięso
- pojedyncza pierś z kurczaka
- jajko
- 2 garści orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- odrobina soli, pieprzu
- szczypta bazylii
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta papryki słodkiej
surówka
- 2 średnie marchewki
- 1 duże jabłko
- 2 duża garść kapusty mało kiszonej
Sposób wykonania
Ziemniaki myję, obieram ze skóry i kroję w paseczki lub kostkę o mniej więcej jednakowej wielkości. Dodaję sól, oregano, bazylie, olej, sezam i ścieram czosnek. Wszystko dokładnie mieszam, aby na każdym ziemniaczku znalazły się przyprawy. Nastawiam piekarnik na termoobieg na 180 stopni, wkładam od razu ziemniaczki i piekę aż się zarumienią i w środku będą miękkie ( około 30 minut, w zależności od ziemniaków).
Jeśli nie macie oleju kokosowego tylko na przykład oliwę z oliwek czy olej rzepakowy, możecie go użyć tylko wtedy zmniejszamy temperaturę na maksymalnie 150 stopni (tłuszcze trans!), ostatnio piekłam na oliwie w temperaturze 130 stopni i trwało to prawie godzinę, więc odpuściłam pieczenie na niej 😉
Surówka banalnie prosta i pewnie wszystkim doskonale znana 🙂 Jabłka i marchew myję, ale obieram tylko marchewkę. Ścieram je na tarce, marchewke na małych oczkach, jabłko na dużych. Dodaję wyciśnięta kapustę kiszoną i wszystko mieszam 🙂 3 minuty roboty 🙂 Zamiast kapusty można pokropić surówkę sokiem z cytryny i będzie równie pyszna 🙂
Czas na dzisiejszego bohaterkę, czyli panierkę z orzechów włoskich. Zaczynam od mycia fileta, rozbicia i przyprawienia (dzień wcześniej zamarynowałam go i zostawiłam na noc, ale zależy to od Was :)). Orzechy włoskie rozbijam na mniejsze kawałki. Jajko myję i rozbełtuję. Rozgrzewam patelnie z olejem kokosowym. Maczam filet z kurczaka w jajku, a następnie w rozbitych orzechach i przenoszę na rozgrzaną patelnie i smażę, usmażonego przekładam na talerz gdzie czeka na niego ogromna porcja surówki i dodatek ziemniaków.
Pamiętajcie, że ziemniaki są tylko dodatkiem… Niech nie zajmują pół talerza z odrobiną mięsa i połową marchewki 😉
Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze: (dla 1 osoby)
- wartość energetyczna 645,8 kcal
- węglowodany 53,4 g
- białka 34,3 g
- tłuszcze 33,1 g
- błonnik 7,1 g