Próbowałyście kiedyś kaszy pęczak? Nie? To czas najwyższy! 🙂 Jestem jego ogromną fanką 🙂 Tak jak i kuchni meksykańskiej i w ten sposób powstało kaszotto meksykańskie 🙂 Banalne w przyrządzeniu ! 🙂
Uwielbiam potrawy jednogarnkowe… One praktycznie same się gotują.. Wystarczy warzywa pokroić dodać mięso, zalać i poczkac chwilę i obiad gotowy!
Dzisiejsza propozycja jest super łata w przygotowaniu, szybka i przede wszystkim przepyszna!
Uwielbiam takie połączenia, oszczędzamy czas i mamy obiad na kilka dni! <3
Bo dieta wcale nie musi być czasochłonna, monotonna i droga!
Dieta ma przede wszystkim smakować, ma odchudzić nas a nie nasz portfel, ma być łatwa i szybka w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowa! <3
Ten przepis robi furorę w moim gabinecie!
Fantastycznie sprawdza się w jadłospisach redukcyjnych, bo danie jest bardzo syte… i często słyszę
„Pani Paulo, te porcje są ogromne..”
po czym „Miała Pani racje, aby chudnąć trzeba jeść, nigdy tyle nie jadłam i do tego tak pysznie!”
„Nie wiedziałem, że takie posiłki mogą tak sycić, w końcu nie podjadam, bo nie jestem głodny!”
Dzisiejsza propozycja smakuje wybornie w wersji mięsnej jak i bezmięsnej, dlatego nie ma wymówek, próbuJEMY! 🙂
Składniki (na 3-4 porcje)
podwójna pierś z kurczaka
1 szklanka kaszy pęczak
1 puszka kukurydzy (według upodobań:)
puszka lub 1,5 puszki fasoli czerwonej*
2 puszki pomidorów lub w moim przypadku butelka passaty
2 cebule czerwone
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka zielona lub po prostu 2 czerwone 🙂
przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka ostra
*w wersji bezmięsnej 2 puszki fasoli
marynata do mięsa
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki*
szczypta oregano
2 ząbki tartego czosnku
*w zależności jak lubicie ostre 🙂
Sposób przygotowania
Filet z kurczaka myję, suszę i kroję na drobne kawałki. Dodaję słodką i ostrą paprykę, szczyptę oregano. Czosnek trę na tarce i nacieram mięso, dodaję olej rzepakowy i wszystko dokładnie mieszam.
Odstawiam do lodówki na minimum godzinę (im dłużej tym lepiej:))
Kaszę przepłukuję zimną wodą na sitku. . Obieram cebulę i kroję ją drobno wraz z paryką.
W między czasie rozgrzewam dużą patelnię, dodaję zamarynowane mięso, cebulkę i paprykę i podsmażam około 7 minut (aż mięso nie będzie surowe w środku).
Następnie dodaję pomidory z puszki lub passate i doprowadzam do wrzenia, dodaję odrobinę soli, pieprzu, ponownie 1 łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę oregano i zmniejszam ogień, dorzucam pęczak , doprowadzam do wrzenia i gotuję do miękkości kaszy. Pod koniec gotowania dodaję kukurydzę i fasolę czerwoną dokładnie mieszam i gotuje na małym ogniu około 5 minut 🙂
I gotowe 🙂
Smacznego! :)))
Wartości odżywcze: (dla 1 porcji)
- wartość energetyczna 492 kcal
- węglowodany 75,3 g
- białka 38,1 g
- tłuszcze 6,5 g
- błonnik 14,3 g
P.S. Świetnie smakuję nawet na zimno, więc można zabrać na drugi dzień do pracy :)))
A z reszty fasoli zrobiłam cudowną pastę z fasoli na kanapkę, chcecie poznać przepis?
Dajcie koniecznie znać jak smakowało! <3