Jeśli uwielbiacie zapiekanki czy makarony ten przepis jest z pewnością dla Was, jest zdrowy i przepyszny 🙂 I nie trzeba się zbytnio nad tym wybornym daniem napracować 🙂 Zapraszam! 🙂
- pojedynczy filet z piersi kurczaka (250 g)
- 1/3 opakowania makaronu penne (140 g) pełnoziarnistego
- brokuły według uznania (ja użyłam pół brokułu surowego, ale może być mrożony)
- 50 g sera żółtego
- jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta ostrej papryki
- szczypta soli
- szczypta oregano
Marynata do mięsa
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Filet z kurczaka opłukuję w wodze, wycieram ręcznikiem papierowym i kroję w kostkę. Przenoszę do miski i kolejno dodaję składniki do marynaty tj. miód, olej, ocet balsamiczny, odrobina soli i ścieram i nacieram kurczaka czosnkiem. Tak przygotowane mięso wkładam do lodówki i zostawiam na minimum 2 godziny (im dłużej tym lepiej). Po tym czasie wstawiam wodę na brokuły i makaron. Brokuły myję i dzielę na różyczki. Gdy woda już wrze dodaję penne i brokuły i gotuję al dente. Pierś z kurczaka przysmażam na małym ogniu (już nie dodaję tłuszczu). Nastawiam piekarnik na termoobieg na temperaturę 150 stopni. Naczynie żaroodporne smaruję odrobiną tłuszczu. Ugotowany al dente makaron przenoszę do naczynia, na niego dodaję usmażone mięso i lekko twardawe brokuły. Czas na sos 🙂 Ścieram ser na tarce o grubych oczkach, dodaję jajko i jogurt i mieszam. Do tego ścieram 2 ząbki czosnku, dodaję sól, pieprz, oregano i szczyptę ostrej papryki. Mieszam wszystko i wylewam na moją wcześniej przygotowaną zapiekankę. Wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika i piekę aż ser roztopi i lekko zarumieni (około 15 minut). Po otwarciu piekarnika aromat jest niesamowity, a smak nieziemski 🙂 Kroję na pół przekładam na talerze i wcinam póki gorące 🙂
Wartości odżywcze dla jednej porcji 🙂
- wartość energetyczna 587,1 kcal
- węglowodany 51,0 g
- białka 43,6 g
- tłuszcze 23,0 g
- błonnik 9,4 g