Nie jesteście fankami kaszy? Od teraz na pewno się to zmieni! :))) Danie z kaszą nie musi być nudne i niesmaczne! Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo! 🙂 Zapraszam! 🙂
Sycąca kasza to świetny pomysł na obiad jak jesteśmy na diecie, nie będziemy odczuwać głodu na długo… A smak podbije nasze kubki smakowe i nie będziemy się czuły jak na diecie 🙂 Bo właśnie oto chodzi, aby odchudzanie było przyjemne, a żeby było przyjemne musi być smaczne! 🙂 Precz z jałowymi potrawami do których zjedzenia trzeba się zmuszać! :)))
Dzisiejsza propozycja praktycznie robi się sama, nie trzeba za dużo kroić (na szczęście! :))) od czasu do czasu tylko pomieszać, cudownie prawda? 🙂 Nie ma mowy o wymówkach typu, nie mam czasu zdrowo gotować! Odrobina chęci, trochę pomysłu i można jeść zdrowo bez nakładu czasu i energii :)))
Składniki na 3 porcje
- szklanka kaszy pęczak
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki czerwone wina wytrawnego lub pół wytrawnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego (zrobiłam według tego przepisu)
- 1 czerwona cebulka
- kilka gałązek tymianku
- 2 żabki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 puszka pomidorów
- świeża bazylia
- świeże oregano
- 1/2 opakowania serka philadelphia
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania
- Cebulkę obieramy i drobno kroimy.
- Rozgrzewamy olej w rondelku, dodajemy cebulkę i smażymy mieszając aż się zeszkli.
- Wsypujemy kaszę pęczak i smażymy 3-4 minuty mieszając.
- Dodajemy zgnieciony czosnek i kilka gałązek tymianku, mieszamy.
- Zalewamy winem i mieszamy, aż wino odparuje (około 3-4 minut)
- Następnie zalewamy kaszę bulionem warzywnym, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień i dusimy około 10 minut.
- W między czasie zajmujemy się pomidorowym sosem 🙂
- Na rozgrzaną patelnie wylewamy pomidory z puszki, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, zmniejszamy ogień i podsmażamy około 4 minut co jakiś czas mieszając.
- Pomidory przenosimy do blendera, dodajemy kilka bazylii, oregano i kilka listków tymianków (w zależności jak lubicie aromatyczne potrawy :))) miksujemy na gładką masę, próbujemy i dokładamy ziół w razie potrzeby 🙂
- Jeśli nasza kasza pochłonęła już sporą ilość bulionu, zalewamy ją kremem pomidorowym, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
- Dusimy kilka minut, aż kasza pochłonie nasz krem, od czasu do czasu mieszając.
- Dodajemy serek philadelphia dokładnie mieszamy.
- Wykładamy na talerz posypujemy startym parmezanem i podprażonymi pestkami dyni 🙂
- PróbuJEMY :)))
Wartości odżywcze dla 1 porcji :)))
- wartość energetyczna 413,9 kcal
- węglowodany 58,9 g
- białka 18,4 g
- tłuszcze 13,5 g
- błonnik 4,0 g
A jaki jest Wasz ulubiony pomysł na kaszę? :)))