Kto nie uwielbia frytek? Chrupiące, sycące, smaczne i … niezwykle kalorycznie... Porcja frytek z McDonald’s to 448 kcal w porcji, do tego o zgrozo 45% z nich to tłuszcz! (niestety zawierający spore ilości tłuszczy trans, które są rakotwórcze) …
Nic dziwnego, że frytki mają opinie tuczących i niezdrowych…
A co jeśli Wam powiem, że istnieje zdrowsza, mniej kaloryczna (4krotnie!!!), bardziej sycąca i zaskakująco dobra i tania alternatywa!
Chcecie znać soczyste szczegóły? Zapraszam! 🙂
Moi podopieczni jak im rozpisuję w dietach te frytki dietetyczne standardowo patrzą na mnie jak na … wariatkę 😀
Przyzwyczaiłam się… Ale na kontroli za 2 tygodnie zawsze słyszę „i te frytki też dobre były, nie spodziewałam się, moje dzieci się tak zajadały, teraz codziennie im robię! „ .
Standard 🙂
Świetny sposób na przemycenie warzyw w diecie naszych pociech ! 🙂
Dzisiejsza propozycja jest świetną propozycją nie tylko do obiadu zamiast standardowych frytek, ale też jako przekąska do pracy czy na wieczór przed filmem, to tylko niecałe 150 kcal! :)))
Szybkie w przygotowaniu i do tego tanie ! :)))
Wystarczy włoszczyzna, oliwa z oliwek, przyprawy i czosnek! :)))
Bogactwo minerałów takich jak potas, magnez, cynku, żelaza oraz witamin! Do tego ogromna ilość błonnika, dzięki czemu odżywimy naszą mikroflorę jelitową, a zdrowe jelito to zdrowe ciało! Zmniejszamy ryzyko raka jelita grubego, chorób serca, miażdżycy, cukrzycy, otyłości! Na prawdę warto! :)))
Powiem Wam szczerze, że nienawidzę pietruszki i selera i na sam zapach mnie mdli, ale pieczone są świetne!
Najmniej w tym całym zestawieniu smakują mi o dziwo marchewki, które zawsze mogę jeść kilogramami! 🙂
Spróbujcie! 🙂
Składniki (na 2 porządne porcje 🙂
2 marchewki
2 pietruszki
seler
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Warzywa myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w paski.
Wsypujemy do miski, dodajemy oliwę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut, aby warzywka nam się zamarynowały 🙂
Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i pieczemy około 20 minut
Prawda, że proste? :))
Świetnie smakują same, jak i z dipem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego, czosnku, odrobiny soli, pieprzu i oregano! <3
Wartości odżywcze: dla 1 porcji
- wartość energetyczna 105,4 kcal
- węglowodany 27,2 g
- białka 5,4g
- tłuszcze 3,6 g
- błonnik 14,5 g !!!