Macie ochotę na witaminową i błonnikową bombę? Jeśli tak ten przepis jest dla strzałem w dziesiątkę 🙂 Jest to niezwykle sycąca tortilla, z dużą ilością warzyw, składników mineralnych, witamin, błonnikiem, białka pełnowartościowego i węglowodanów złożonych i do tego jest przepyszna! 🙂 Zapraszam!
Składniki (na 2 osoby)
marynata do mięsa
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta bazylii
szczypta ostrej papryki
szczypta słodkiej papryki
tortilla
2 tortille pełnoziarniste przygotowane według tego przepisu
pojedynczy filet z piersi kurczaka
połówka sałaty lodowej
4 pomidory podłużne lub 2 duże
połówka małej cebuli czerwonej
4 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (opcjonalnie)
sos czosnkowy
jogurt naturalny
2-3 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta bazylii
szczypta oregano
odrobina pieprzu
Sposób przygotowania
Filet myję, wycieram ręcznikiem papierowym i kroję w małą kostkę, przenoszę do miski.
Trę czosnek i nacieram nim kurczaka, dodaję przyprawy i wkładam do lodówki na kilka godzin (zostawiłam na całą noc i kurczak był przepyszny :))
Sałatę i pomidory myję dokładnie i kroję w kostkę. Cebulkę kroję na małe kawałki. Przygotowuję sos z czosnkowy.
Do jogurtu dodaję sól, bazylię, oregano, odrobinę pieprzu i starty czosnek (według upodobań).
Przysmażam zamarynowanego kurczaka na patelni teflonowej (bez tłuszczu).
Gdy mięso będzie już przysmażone, zabieram się za robienie tortilli 🙂
Przygotowanego wcześniej placka smaruję sosem, dodaję duże ilości sałaty i pomidorów, cebulkę według upodobań.
Ponownie dodaję sos czosnkowy, dodaję fasolkę czerwoną, kukurydzę i mięsko.
Składam placek na pół i tortilla gotowa! 🙂
Wartości odżywcze: (dla 1 tortilli razem z plackiem)
- wartość energetyczna 534,0 kcal
- węglowodany 61,1 g
- białka 39,2 g
- tłuszcze 14,0 g
- błonnik 13,9 g