Uwielbiasz pizze? Ale dbasz o linię i z bólem serca przechodzisz obok ulubionej pizzeri? Niepotrzebnie! :))) Dzisiaj odchudzamy pizzę, abyś Ty mogła cieszyć się jej smakiem i jeść ją bez wyrzutów sumienia! :))
Pomysł na dzisiejsze ciasto był eksperymentalny , proporcje na oko, czas przygotowania na oko, ale wszystko na szczęście się udało :)))) Nawet mój piekarnik miał dobry dzień i współpracował 🙂 Same dodatki na pizzę nie są jakoś specjalnie wymyślne, wzięłam to co miałam w lodówce i nie byłoby szkoda wyrzucić, gdyby wyszła totalna klapa 😉
Ciasto to mieszkanka mąki pełnoziarnistej i pszennej, następnym razem będę zmieniała proporcje, aż wyjdzie cudowne i pyszne 100% pełnoziarniste ciasto 🙂 Ale robione własnoręcznie ciasto jest zdrowsze, nie zawiera żadnych konserwantów, polepszaczy smaków i choć raz wiemy co jemy :))) Przy wyrabianiu spalamy kalorie, kolejne korzyści :)))
Sos do pizzy również banalnie prosty, pyszny i szybki 🙂 Głodna? 🙂
To bierzemy się do pracy :)))
Składniki
Ciasto
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
1 łyżeczka brązowego cukru (lub białego nie mam innego w domu 😉
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + odrobina do podsypywania
nie cała szklanka mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Sos do pizzy
70 ml passaty
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego
świeża bazylia lub 1 łyżeczka suszonej
świeże oregano lub 1 łyżeczka suszonego
odrobina pieprzu
odrobina świeżo zmielonych płatków chilli
odrobina soli*
*sól mam z płatkami chilli w młynku i chcąc nie chcąc musiała się pojawić 😉
Dodatki:
2 plasterki szynki drobiowej
2 łyżki kukurydzy
5 oliwek
30 g sera feta
1/2 papryki
30 g sera gouda do posypania
Zaczynami od rozczynu, pokruszone drożdże zalewamy letnią wodą, posypujemy cukrem i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (i bezpieczne od czteronogich przyjaciół;) na 10-15 minut.
Po 15 minutach dodajemy przesiane mąki, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju, mieszamy wszystko ręcznie. Gdy ciasto za bardzo się klei podsypujemy mąką pełnoziarnistą. I wyrabiamy ciasto 🙂 Mi to zajęło około 10 minut 🙂 Trening rąk zaliczony :)))
Formujemy kulkę, miskę zakrywamy folię i odstawiamy w ciepłe miejsce 🙂 Dodatkowo zawinęłam kocem 🙂 Na 1,5-2 godziny 🙂
Wszystkie składniki na sos wrzucamy do naczynia i miksujemy na gładką masę 🙂
Następnie wyrośniętą kulkę uderzamy pięścią i formujemy ciasto, zostawiając grubsze brzegi 🙂 Zostawiłam troszkę za grube brzegi można spokojnie lekko grubsze zrobić :)))
Uformowane ciasto smarujemy sosem, nakładamy ulubione składniki i posypujemy serem. Przykrywamy folią i szmatką jeszcze na 15-20 minut 🙂
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni na termoobiegu (200 stopni mojego piekarnika to może być 220 normalnego 😉 i pieczemy 15 minut 🙂 Piekłam na podkładce silikonowej 🙂
PodaJEMY gorącą :)))
Wartości odżywcze dla 1 porcji ciasta i sosu 🙂 jeśli dzielimy pizzę na 6 części 🙂
- wartość energetyczna 181,5 kcal
- węglowodany 33,5 g
- białka 6,1 g
- tłuszcze 2,2 g
- błonnik 2,3 g