Dzisiaj chciałabym Ci troszkę opowiedzieć o zdrowym i dietetycznym grillowaniu!
Tak żebyś zadbała o swoje zdrowie i swoich najbliższych!
Szczególnie, że w końcu dni są coraz cieplejsze, a jak jest ciepły weekend to ja mam tylko jedno skojarzenie… GRILL!
Jeśli nie wiesz jak poradzić sobie na diecie podczas grilla lub obawiasz się go to koniecznie zajrzyj tutaj w tym artykule opisałam kilka swoich wskazówek!
Nagrałam też na ten temat podcast, więc jeśli wolisz posłuchać zamiast czytać to przesłuchaj odcinek tutaj znajdziesz go też na Spreakerze, a tutaj na Spotify!:)
Mam nadzieję, że dzisiejszy artykuł się Tobie spodoba!
Jak zdrowo i bezpiecznie grillować?
- Mięso zamarynuj samemu, dzięki temu unikniesz zbędnej chemii w produkcie.Często w gotowych marynatach znajdziemy tłuszcz palmowy!, syrop glukozowo-fruktozowy, hydrolizaty i oczywiście konserwanty…Dodatkowo tylko 82% to mięso, a reszta to dodatki, za które niestety nie mało płacimy…Dlatego spróbuj samej zrobić marynatę na przykład z miodu, musztardy i oliwy i zamarynuj!:)
- Potrawy, które grillujesz zawsze kładź na tackę, a nie bezpośrednio na ruszt!Dzięki temu, tłuszcz nie będzie kapał na węgiel i unikniesz wytwarzania substancji o działaniu rakotwórczym i toksycznym takich jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA), dioksyny, akryloamid, nitrozoaminy (one mają już udowodnione działanie rakotwórcze, to nie są niestety domysły:().Warto też zamiast jednorazowych tacek zainwestować w stalowe tacki wielokrotnego użytku, po pierwsze ekologia, po drugie w zależności od jakości tych tacek foliowych mogą część jej składników przejść do naszej żywności.
- Przed rozpaleniem grilla oczyść ruszt z pozostałości spalonego tłuszczu i starych potraw.To również jest bardzo ważne, aby nie paliły się te resztki ponownie i ich związki (znowu te toksyczne) nie wchłaniały się do naszych pysznych grillowanych potraw!
- Wyciągnij z lodówki wcześniej potrawy, które będziesz grillować.Dzięki temu osiągną temperaturę pokojową- tak przyśpieszysz proces grillowania i będą łatwiej strawne.
- Nie grilluj produktów zbyt długo.
Powoduje to, że potrawy stają się suche i ciężkostrawne –tracą swoje wartości odżywcze. - Grillowane potrawy jedz dużą ilością warzyw (grillowanych, świeżych lub w postaci sałatki).To w nich zawarte są witaminy i antyoksydanty, które zneutralizują wprowadzone do organizmu szkodliwe związki.
Przede wszystkim nie obawiaj się wyjścia na grilla, paradoksalnie, potrawy na nim nie są wcale aż tak bardzo kaloryczne
Jeśli chciałabyś przesłuchać i utrwalić sobie te treści to przesłuchaj tego odcinka podcastu, który znajdziesz tutaj!
Jeśli podobają Ci się tego typu artykuły będzie mi bardzo miło jak go udostępnisz dalej ! 🙂
Będzie mi super miło jak zaobserwujesz mnie na moim Instagramie i będziemy się widywać częściej!:)
Jeśli chciałabyś dowiedzieć się więcej o wiosennej edycji gotowych diet to kliknij tutaj!
Gotowa dieta to takie narzędzie, dzięki któremu już nie musisz się zastanawiać co jeść, kiedy jeść, bo zrobiłam i zaplanowałam to za Ciebie!!!
Nie musisz liczyć kalorii, to również zrobiłam…